Marțea Mare 2024. Ce să nu faci în această zi

de: Anca Lupescu
30 04. 2024

Marțea Mare este a doua zi din Săptămâna Sfântă, care precedă Învierea lui Iisus.  De această zi sunt legate multe tradiții și obiceiuri, iar Biserica organizează slujbe speciale numite Denii. Creștinii se pregătesc pentru Duminica Paștelui, respectând câteva cutume vechi și superstiții. Iată ce să faci și ce să nu faci în Marțea Mare 2024.

Ce s-a întâmplat în Marțea Sfântă

Săptămâna care precedă Învierea lui Isus Hristos este numită Săptămâna Mare. Fiecare zi a săptămânii are semnificația ei pentru creștini. 

În Duminica Floriilor, Iisus și-a făcut intrarea triumfală în Ierusalim călare pe un măgar. Fie duminica, fie a doua zi (Lunea Sfântă), El a curățat templul. A petrecut noaptea în Betania și s-a întors în Ierusalim a doua zi. Pe drum spre Ierusalim, Isus a blestemat un smochin:

Vezi și: Când începe Săptămâna Patimilor în 2024. Ce semnifică fiecare zi din Săptămâna Mare

„Și văzând un smochin pe drum, a venit la el și nu a găsit decât frunze, și i-a zis: „Nici să nu mai crească rod pe tine de acum și până în veac”. Și îndată smochinul a secat.” (Matei 21:19)

În Ierusalim, Iisus a predicat despre credință. A folosit smochinul stearp ca exemplu. Ucenicii lui au văzut ce a făcut Iisus smochinului și s-au minunat. În Matei 21:21-22, El le-a zis: „Adevărat vă spun că dacă aveți credință și nu vă îndoiiți, nu numai că veți face ceea ce i s-a făcut smochinului, dar chiar dacă veți zice și la muntele acesta: ‘Ridică-te și aruncă-te în mare!’, se va întâmpla. Și tot ce veți cere în rugăciune, credincioși, veți primi.”

În timp ce Iisus predică în Ierusalim, liderii religioși (Farisei, Saducheii și alte grupuri) ascultă. Unele din învățăturile lui Iisus i-au vizat pe ei.

Iisus a împărtășit o pildă a stăpânului casei. Liderii religioși ai vremii nu au fost fericiți cu această pildă pentru că au simțit că se referă la ei.

Cea mai puternică rugăciune din Lunea Mare. Ce este bine să rostești în prima zi din Săptămâna Mare pentru sănătate și ajutor

„Un om a sădit o vie și a împrejmuit-o cu gard, a săpat un teasc în ea și a zidit un turn. A dat-o unor oameni și s-a dus în țară străină. Și apoi a trimis la oameni o slugă ca să ia de la aceștia rodul viei.” (Marcu 12:1-2).

Pilda continuă cu slugile fiind tratate cu cruzime și chiar ucise de către chiriașii viei, simbolizând profeții care au fost respinși și uciși de către liderii religioși ai Israelului. În cele din urmă, stăpânul viei își trimite fiul, gândindu-se că îl vor respecta, dar îl ucid și pe el, reprezentându-l pe Isus însuși.

Pe măsură ce Marțea Sfântă se apropia de final, Iisus a părăsit zona templului și a ieșit din oraș împreună cu ucenicii săi, îndreptându-se spre Muntele Măslinilor.

Iisus a ținut celebrul discurs de pe Muntele Măslinilor, o învățătură profetică despre viitoarea distrugere a Ierusalimului și semnele venirii sale a doua oară. Acest discurs a marcat sfârșitul slujirii publice a lui Isus în Ierusalim înainte de arestarea și răstignirea sa.

Marțea Mare 2024. Ce să nu faci în această zi 

Credincioșii se pregătesc în această săptămână de Învierea lui Iisus, cea mai importantă sărbătoare din an pentru creștini.

În tradiția populară, în această zi se face curățenie. Se mătură casă, se spală geamurile și este ultima zi în care se spală și se calcă. 

Vezi și: Când pică Paştele în 2024. De 11 ani nu a mai fost aşa târziu

Oamenii pot munci pentru ultima dată la câmp în această zi, pentru că în restul zilelor din Săptămâna Sfântă este interzis.

Din această zi, tradiția populară spune că bărbații trebuie să stea pe lângă casă și să își ajute nevestele. 

Credincioșii țin post negru, practică abstinența conjugală și se adâncesc în rugăciune. De asemenea, la fel ca în toate celelalte zile ale Săptămânii Sfinte, nu se consumă mâncăruri care conțin oțet. Asta pentru că lui Iisus i s-a dat să bea oțet.

Nici astăzi nu se lipsește de la slujba specială. Denia din Marțea Mare este despre cele cinci fecioare înțelepte și cinci neînțelepte care se pregătesc pentru nuntă. Din această denie reiese că o faptă bună trebuie să fie legată de Dumnezeu, iar postul și rugăciunea nu trebuie practice doar în apropierea sărbătorilor și doar pentru că așa e tradiția, ci trebuie făcute din adâncul sufletului, cu scopul pocăinței.