Am intrat în Săptămâna Patimilor, cea mai importantă dinainte de sărbătorile pascale. Săptămâna Patimilor începe cu Lunea Mare, această zi fiind aleasă pentru a-i face pomenire lui Iosif, cel de-al unsprezecelea fiu al lui Iacob și primul al Rahilei. În acest an, Lunea Mare pică pe 29 aprilie 2024, iar creștinii ortodocși țin cont de o serie de superstiții pentru a le merge bine tot anul. Iată care este cea mai puternică rugăciune care trebuie rostită în Lunea Mare!
Săptămâna Patimilor, denumită și Săptămâna Mare în popor, reprezintă o perioadă importantă pentru românii care se pregătesc pentru a întâmpina așa cum se cuvine Învierea Mântuitorului. În Săptămâna dinainte de Paște, creștinii își aduc aminte de suferințele îndurate de Iisus Hristos, iar preoții au o serie de sfaturi pentru toți credincioșii.
Lunea Mare reprezintă prima zi din Săptămâna Patimilor! Se spune că această zi a fost aleasă pentru a se face pomenirea lui Iosif, cel de-al unsprezecelea fiu al lui Iacob și primul al Rahilei. Conform istoriei, frații lui Iosif au hotărât să îl omoare, astfel că l-au aruncat într-o fântână lipsită de apă. Această acțiune din partea fraților semnifică puterea lui Iisus Hristos în mormânt. Până la Învierea Domnului, mormântul era chipul morții. Și după cum fântâna rămâne goală, la fel se întâmplă și cu mormântul Lui Iisus Hristos.
În fiecare zi din Săptămâna Patimilor, preoții țin slujbe care se numesc denii. Ele se săvârșesc în fiecare seară, începând cu Duminia Floriilor, până în Vinerea Mare, când se cântă Prohodul Domnului.
În Lunea Marea, creștinii pot rosti o rugăciune care să îi protejeze de rele și să îi ajute să înceapă săptămâna într-un mod mai bun. Lunea Marea are o semnificație puternică, așadar trebuie rostită această rugăciune care ne aduce liniștea în suflet și ține departe toate energiile negative.
“Doamne Iisuse Hristoase, cu adânca umilință recunosc și mărturisesc, ca în toată ziua păcătuiesc contra iubirii Tale Dumnezeiești. Deci, astăzi, că este luni și începutul săptămânii, ma rog cu umilința indurării Tale celei mari: iartă-mi păcatele cele de voie și fără de voie, și-mi ajuta să pun început bun și să port mai multă grijă de sufletul meu, pentru care ai răbdat atâtea dureri la Sfanta Ta Răstignire! O Doamne, astăzi îți dau sufletul și trupul meu și voința mea, rugându-Te sa fie voia Ta cu mine, după buna plăcerea Ta. Pedepsește-ma Doamne, după îndurarea Ta, în această lume, iar nu in cealaltă viață. Și iartă pe cei vii și pe cei răposați, pentru rugăciunile Sfintei Tale Biserici, și pe toți ne învrednicește de mărirea Ta în rai.
La aceasta pun mijlocitori pe Sfinții Tăi îngeri, către care zic: O, cereștilor ajutători și păzitori ai oamenilor, vouă mă închin și vă mulțumesc, pentru ajutorul și conducerea ce ne-o dați în toate zilele nouă, nevrednicilor și păcătoșilor.
Scutiți-mă de vrăjmașii cei văzuți și nevăzuți, ca să nu mai păcătuiesc de acum înaintea Dumnezeului meu! Învredniciți-mă să vă vad la moartea mea, stand în jurul meu și să duceți sufletul meu în cer, ca să se închine măririi Fetei lui Dumnezeu, iar vouă sa vă mulțumesc acolo, pentru purtarea de grija ce ați avut pentru mine și binele vostru să-l spun cu glas neîncetat in veci. Amin .”