03 mart. 2024 | 11:38

Marina Almășan și Daniela Gyorfi, amintiri de coșmar de la cutremurul din 4 martie 1977: ”La robinet a început să curgă apă pământie!” EXCLUSIV

EXCLUSIV
Marina Almășan și Daniela Gyorfi, amintiri de coșmar de la cutremurul din 4 martie 1977: ”La robinet a început să curgă apă pământie!” EXCLUSIV

4 martie 1977, ora 21.22. Preț de 56 de secunde, România a fost zguduită, în acea seară, de un cutremur devastator, cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter. Și-au pierdut viața, sub dărâmături, 1.578 de persoane. Vedeta TVR Marina Almășan și solista Daniela Gyorfi, pe atunci, niște copile, nu au putut da uitării vuietul sinistru al pământului, venit, parcă, din alte lumi…În exclusivitate pentru Playtech Știri, Marina și Daniela au rememorat momentele dramatice, de acum 47 de ani, la care au fost martore.

Marina Almășan: ”La robinet a început să curgă apă pământie”

Vedeta TVR Marina Almășan ne-a povestit despre acea noapte de groază, din 4 martie 1977. Avea, pe atunci, 11 ani:

”Locuiam într-un bloc de 11 etaje, unul dintre cele mai înalte, în acei ani. Îmi amintesc și eu acel vuiet general, lampa care se legăna, ca un pendul gravitațional, scârțăitul îngrozitor al blocului, cuprins de frisonul venit din adâncuri. Îmi amintesc cum tata ne-a înghesuit pe toți sub tocul ușii de la dormitor și cum am continuat să tremur mult după ce vibrațiile au încetat.

Mi s-a părut că a durat o veșnicie și mă așteptam să se răstoarne blocul pe o parte. Apoi, țin minte cum, la robinet a început să curgă apă pământie”.

”Am petrecut restul nopții la niște vecini de la parterul blocului”

Familia Marinei s-a temut să mai rămână în apartamentul de la etaj, găsindu-și refugiul la un vecin de la parterul blocului. Erau cu toții pregătiți să fugă în Parcul Floreasca, în caz de alt seism:

”Îmi amintesc cum ne-au îmbrăcat părinții, pe mine și pe fratele meu, care era mic de tot, și cum am petrecut restul nopții la niște vecini, de la parter, alături de alți vreo 20 de locatari, fiind gata s-o luăm la fugă. în parc (Floreasca), dacă urma să se repete.

Și mai țin minte că, preț de câteva zile, tata, care era jurnalist, nu ne-a lăsat să ne uităm la Știri, ca să nu ne panicăm, văzând cum sunt scoși oamenii de sub dărâmături”, ne-a mai povestit Marina Almășan, în exclusivitate pentru Playtech Știri.

Citiți și: Ziua și cutremurul în România! Gheorghe Mărmureanu, sfat pentru Sofia Vicoveanca, speriată că stă într-un bloc cu bulină roșie. Ce ne așteaptă în 2024 EXCLUSIV

Daniela Gyorfi locuia la etajul 7: ”Lumea țipa, am dormit pe stradă toată noaptea”

Și solistei Daniela Gyorfi îi este greu să uite acea noapte, în care recunoaște că s-a temut pentru viața ei și a mamei. Avea, pe atunci, 9 ani. Au trecut 47 de ani, de la cutremurul care a înghițit peste 1.500 de vieți, dar amintirile au rămas la fel de vii, nu s-au șters, odată cu trecerea timpului:

”Stăteam la etajul 7, știu că am coborât pe scări, cu mama, ne-am împiedicat, am căzut, lumea țipa, am dormit pe stradă, toată noaptea. N-am să uit niciodată acel vuiet înfricoșător. Cert este că în casă nu ni s-a întâmplat mai nimic.

Când m-am uitat pe geam am avut senzația că se apleacă blocurile, eram mică, mi-a fost foarte frică. Liftul s-a blocat, între etaje, bine că nu ne-am urcat în el”, povestește Daniela Gyorfi, în exclusivitate pentru Playtech Știri.

Greșeala fatală a actorului Toma Caragiu, la cutremurul din 4 martie 1977

Profesorul Gheorghe Mărmureanu, fost director al Institutului Național pentru Fizica Pământului, dar și cercetător științific, ne-a spus, în exclusivitate pentru Playtech Știri, ce greșeală i-a ucis pe actorul Toma Caragiu și pe regizorul Alexandru Bocăneț, în fatidica noapte de 4 martie 1977:

”Eu degeaba tot dau sfaturi, căci, în caz de cutremur, toți se sperie, uită de reguli, mulți sar pe geam sau aleargă din bloc pe scări, de teamă să nu se prăbușească blocul pe ei. Păi, actorul Toma Caragiu așa a și murit. Era, în acea seară, la o țuică, alături de Alexandru Bocăneț, și, speriați, au fugit pe scările care, de altfel, s-au și prăbușit.

Dacă rămâneau în casă nu pățeau absolut nimic. Probabil că așa le-a fost scris. Deci, atenție, păstrați-vă calmul, în caz de cutremur! Vă poate salva viața! Și nici sub tocul ușii nu mai este indicat să stați, blocurile noi sunt construite foarte prost, poate fi periculos”.

Dar și alți artiști ai vremii și-au găsit sfârșitul sub dărâmături, în noaptea seismului care a băgat groaza în români. Este vorba despre solistele Doina Badea și Filofteia Lăcătușu, dar și despre actrița Eliza Petrăchescu. Și surorile gemene ale Oanei Zăvoranu au pierit în acest cutremur devastator.

Citiți și: Gheorghe Mărmureanu, totul despre activitatea seismică din România, la 47 de ani de la cutremurul din ’77. Ce spune despre un posibil seism devastator EXCLUSIV

Cum va fi activitatea seismică, în 2024, în România?

Gheorghe Mărmureanu mai susține că, deși zilele trecute au avut loc numeroase cutremure de mică intensitate, în perioada imediat următoare, în România, nu se va produce un cutremur de proporții:

”Mai e mult până la un cutremur major, să ne calmăm, să ne vedem de treabă, acestea sunt zgâlțâieli obișnuite, suntem în parametri. Nu vă panicați! Poate, peste 15-20 de ani, oricum, eu nu cred că voi mai fi pe atunci”, a mai menționat specialistul în seismologie, pentru Playtech Știri.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Ce s-a ales de Dan Bordeianu, fostul iubit al Adelei Popescu. Din ce face bani și cu ce se ocupă acum actorul celebru din telenovele
Click.ro
Elveția a câștigat Eurovision 2024, ediție controversată din cauza războiului din Gaza. Nemo a spart trofeul iar publicul a huiduit EBU
Digi24
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600 de ani, dar nu a ruginit nici până astăzi
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Ciorbă cu afumătură și tarhon. Rețeta delicioasă din inima Ardealului
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
Trebuie să primească BANII de la stat. Lege pentru proprietarii de TERENURI din România
Capital.ro
Duminica Tomii, sărbătoarea care încheie Săptămâna Luminată. Tradiții și obiceiuri respectate în ziua de 12 mai
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Regula 30-30-30-10 a banilor. Ne mărește pensia și veniturile
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro