Chiar înainte de a se decide soarta Ligii a 2-a de fotbal, Ciprian Marica, finanțatorul echipei Farul Constanța, a avut o reacție dură pe Facebook.
Ciprian Marica este unul dintre finanțatorii din fotbalul românesc care nu crede că echipele pot respecta cu strictețe măsurile impuse de autorități în contextul pandemiei de coronavirus și a avut o reacție virulentă pe rețelele de socializare. Aștepta opinii ale oamenilor de fotbal, dar și o decizie la nivelul FRF în privința sorții Ligii 2.
„Avem nevoie să ne antrenăm! Băieții au făcut-o în privat, dar nu este suficient pentru un sportiv de performanță. Avem voie în cantonament, dar nu știm când o să putem juca un meci oficial. Ne antrenăm câte 3-4, vestiarul închis, 3 teste la 14 zile și multe alte reguli de respectat, în baza restricțiilor impuse de contextul actual. Dar credeți că poate cineva să respecte regulile așa cum sunt ele puse pe hârtie de specialiști nevoiți să gândească la nivel larg și nu specific, pe fiecare situație dată? Și dacă da, cu ce costuri? Mie mi se pare că sunt niște reguli impuse greu de susținut chiar și de echipe din Liga 1, dar pentru cele din Liga 2.
În plus, dacă ne antrenăm ca fraierii timp de o lună și în prima etapă voit sau nu se anunță un caz de COVID-19 la una dintre echipe, ce facem? Banii cheltuiți, timp pierdut, munca în zadar și plecăm acasă? Este o situație fără precedent, o situație care nu știu unde ne va duce și ce implicații are dincolo de riscurile financiare care vin “la pachet”, cu “de toate”. Voi ce idei aveți pentru o asemenea situație? Până după-amiază (n.r. – miercuri, 13 mai) când așteptăm informații oficiale, m-ar interesa să știu cum vedeți voi adaptarea la o asemenea situație?”, a scris Ciprian Marica pe Facebook.
În videoconferința organizată de miercuri, 13 mai de Federația Română de Fotbal cu cluburile din Liga 2 au fost prezentate trei scenarii de încheiere a campionatului.
Scenariul 1. Disputarea tuturor celor 14 etape rămase din retur.
Scenariul 2. Play-off între primele șase echipe (care și-au și depus dosarul de licențiere pentru Liga 1) și play-out în două grupe de câte șase echipe. Ultimele două clasate în cele două serii urmau să retrogradeze în Liga 3, iar formațiile de pe locul 5 ar fi jucat un meci de baraj pentru menținerea în Liga 2.
Scenariul 3. Play-off între primele șase echipe (care și-au și depus dosarul de licențiere pentru Liga 1) și ”înghețare” a sezonului pentru restul cluburilor din Liga 2, fără a mai retrograda nimeni. În play-off se va intra cu punctele acumulate în primele 24 de etape înjumătățite.
S-a trecut apoi la vot. În timp ce Dunărea Călărași a votat pentru scenariul 1, iar UTA și Metaloglobus s-au abținut, celelalte 15 cluburi au votat pentru scenariul 3. Nimeni nu a fost de acord cu scenariul 2, care ar fi adus un număr egal de meciuri pentru toate echipele.
Prin urmare, UTA Arad, CS Mioveni, Turris Oltul Turnu Măgurele, Campionii FC Argeș, Petrolul Ploiești și Rapid vor merge în play-off și se vor lupta pentru primele două locuri direct promovabile și locul de baraj de promovare. În play-off se va intra cu punctele acumulate în primele 24 de etape înjumătățite.
Fiecare echipă va avea cinci meciuri, câte unul cu fiecare adversară din play-off.
Celelalte echipe, Metaloglobus București, SCM Gloria Buzău, Farul Constanța, Viitorul Pandurii Târgu Jiu, ASU Politehnica Timișoara, Dunărea Călărași, Ripensia Timișoara, Universitatea Cluj, CSM Reșița, Concordia Chiajna, FK Csikszereda și Pandurii Târgu Jiu, vor rămâne în Liga 2 și în sezonul următor.
Interesant este că Farul lui Ciprian Marica era pe locul 10, la 6 puncte de locul 2, și ar fi avut șanse matematice de a recupera distanța. Mai ales că Marica nu și-a ascuns niciodată intenția de a promova în prima ligă cu echipa de la malul mării.