Marele secret al cartofilor prăjiți. Cum îi faci moi la interior și crocanți la exterior

de: Dana Cazacu
26 07. 2021

Un cartof prăjit bun este unul dintre cele mai gustoase garnituri la orice masă. Burger proaspăt la grătar? Cartofi pai. Steak? Cartofi prăjiți, te rog. Carne asada tacos? Cartofi prăjiți pe lângă, cu salsa pentru un plus de gust! Iată care este marele secret al cartofilor prăjiți și cum ies moi la interior și crocanți la exterior.

Rețetă de cartofi prăjiți moi la interior și crocanți la exterior

Desigur, să faci cartofi prăjiți acasă de la zero nu este la fel de simplu ca a arunca unii congelați în niște ulei. Un cartof prăjit de casă cu adevărat demn necesită puțină planificare și un control atent al temperaturii. Iată care sunt secretele termice din spatele cartofilor prăjiți, moi, perfecți, crocanți de acasă.

Vom preciza metoda standard, pas cu pas, pentru a avea succes, în prepararea cartofilor prăjiți buni, inspirată de blog.thermoworks.com Această metodă este în esență piatra de temelie pentru orice discuție aprofundată despre cartofi prăjiți de casă.

Cartofi prăjiți moi și crocanți

Cartofii prăjiți perfecți sunt pufoși în interior și crocanți în exterior, cu milioane de microbule care formează o crustă aurie zdrobitoare. Cartofii prăjiți necorespunzător sunt slabi, grași sau înmuiați și adesea prea rumeniți.

Toate aceste probleme apar din manipularea necorespunzătoare a amidonului și zahărului atunci când sunt expuse la căldură ridicată. Pentru a obține rezultate perfecte la prăjit, vom începe prin a ne clăti cartofii și apoi le vom acoperi cu un strat ușor de amidon de porumb înainte de a le prăji dublu.

Cartofi prăjiți făcuți acasă

Când vrem cartofi prăjiți – în special cei de casă – îi vrem aurii și frumoși. De aceea, pasul de clătire este important. Știm că cartofii sunt plini de amidon, dar sunt și plini de zaharuri naturale. Amidonul este compus din lanțuri de zaharuri simple. Pe măsură ce tăiem cartofii în bețișoare, eliberăm o parte din aceste zaharuri pe suprafețele benzilor de cartofi.

Dacă ar fi să le prăjim fără a le clăti mai întâi, zaharurile din exterior s-ar carameliza în uleiul fierbinte și ar arde înainte ca amidonul interior să aibă șansa de a găti corect, ceea ce poate duce la cartofi prăjiți maro, cu gust acru și neatractiv. O înmuiere de o jumătate de oră în apă rece, cu agitație ocazională, va clăti zaharurile de la suprafață, oferindu-ne timp să gătim corect interiorul cartofilor înainte ca exteriorul să înceapă să se ardă.

Cum gătim cartofii prăjiți perfecți

Foarte importantă este prăjirea dublă. Nu putem doar să tăiem niște cartofi și să îi aruncăm în ulei fierbinte. Prăjirea rapidă simplă nu funcționează foarte bine; oferă o crustă subțire delicată, care se înmoaie rapid din cauza umezelii din interior.

O crustă clară necesită o perioadă inițială de prăjire ușoară, astfel încât amidonul din celulele de suprafață să aibă timp să se dizolve din granule într-un strat mai gros și mai robust. După ce sunt prăjiți puțin se lasă să se odihnească, după care se mai prăjesc încă odată până prind culoarea acea aurie. Ajuta foarte mult la acest proces, cartofii belgieni care sunt fix pentru acest tip de cartofi.