Marele secret al brutarilor. Cât timp trebuie să lași coca la dospit și unde trebuie să o depozitezi
Ca pâinea de casă să iasă bună, trebuie să știm câteva secrete. Nu toată lumea se pricepe la făcut aluat, însă cu timpul vom învăța și acest lucru fie de la femeile din viața noastră, fie de la colege, de la tv, din cărți sau de pe internet. Iată care este marele secret al brutarilor. Cât timp se lasă coca la dospit și unde trebuie depozitată.
Locul în care se depozitează coca și cât se lasă la dospit – secretul brutarilor
Pentru ca pâine de casă să iasă pufoasă și cozonacii dolofani trebuie să respectăm niște pași întocmai pe care îi vom învăța cu răbdare, dacă încă nu îi știm.
Potrivit pofta-buna.com, prima regulă de la care se pornește este legată de făina care se folosește pentru a frământa coca. Aceasta trebuie aleasă cu grijă și cernută pentru a nu avea impurități și pentru a o aerisi ca să crească mult mai frumos. Făina poate să fie cernută și de 2-3 ori pentru a se aerisi mai bine.
Secretul brutarilor despre cocă
Ingredientele folosite pentru coca dospită trebuie să fie toate la temperatura camerei. Lichidul care se folosește la frământat, de regulă apă sau lapte, trebuie să fie ușor călduț.
Este bine ca drojdia să fie pusă înainte de a ne apuca de cocă, să dospească alături de puțină apă călduță, puțin zahăr și puțină făină, undeva la cald. Drojdia uscată nu are nevoie de maia.
Cum să lași coca la dospit
Pentru aluaturile grele, cum ar fi cel pentru cozonac se folosesc aproximativ 2 pliculețe de drojdie uscată, sau 40 de grame de drojdie proaspătă la 1 kg de făină.
Pentru cele ușoare, cum ar fi pâinea se folosește doar un pliculeț de drojdie uscată sau aproximativ 20 de grame de drojdie proaspătă. Cantitatea de drojdie se mai poate reduce, dar aluatul va crește mai greu.
Modul de preparare al cocăi
Se pune făina într-un vas și se face în mijlocul ei o gaură. Acolo se toarnă maiaua, precum și celelalte ingrediente care urmează să fie folosite: lapte, ouă, arome. Se frământă toate ingredientele. Indicat este ca lichidul să se pună treptat, la fel și grăsimea care se adaugă puțin câte puțin, ungându-se mâinile și marginile vasului.
După ce se termină de încorporat toate ingredientele și se frământă bine și la sfârșit se trântește de 6-7 ori de vasul în care se frământă, pentru ca bulele să se uniformizeze și să devină aluatul mai elastic și mai fin. Se lasă apoi la crescut, undeva la cald, unde nu există curent și zgomot, acoperindu-se cu ceva. Dacă aluatul este pus să crească la rece, acesta nu va crește. Marele secret al brutarilor este să aprindeți cuptorul din 5 în 5 minute, apoi să îl stingeți, pentru a încălzi încăperea și pentru a dospi coca mai bine.