Marele pericol din bucătărie. Nimeni nu știa cât de mult rău face oamenilor și alimentelor
Magneții de frigider sunt des întâlniți în fiecare casă, fie că sunt achiziționați din excursii, ca suvenir, fie că sunt atașați de frigider. Dar ceea ce nu știai este că aceste mici bijuterii îți pot pune sănătatea în pericol.
Marele pericol din bucătărie
Astfel, conform oamenilor de știință elvețieni de la Universitatea din Zurich, magneții de frigider sunt realizați din metale care pot să crească riscul de infarct, mai ales persoanelor cu afecțiuni cardiace preexistente, ce au suferit un implant cu pacemaker, acel stimulator cardica, se anunță într-un articol care a fost publicat de BBC.
De altfel, magneții foarte puternici, ce sunt realizați din neodim fier bor, cunoscuți fiind ca magneți de pământuri rarae sau neomagneți, sunt strălucitori, iar de regulă au culoarea argintie. Însă dacă persoana care are un pacemaker se apropie mai mult de 3 centometri de un astfel de dispozitiv riscă deregleze mecanismul cardiac, iar astfel să survină infractul.
Dar nu numai magneții de frigider sunt de luat în seamă, ci și acele insigne magnetice ori telefonul mobil, la efectuarea cărora se folosesc astfel de metale periculoase.
În plus, medicii avertizează pacienții în privința acestui risc major și chiar trag un semnal de alarmă pentru toți producătorii de dispozitive magnetice să înștiințeze cumpărătorul de efecte nocive pe care pot să le aibă acestea asupra stării de sănătate.
Chiar și așa, June Davidson, care este reprezentant al Fundației Inimi din Marea Britanie, ține să calmeze spiritele și dă asigurări că „pacemakerele sunt realizate după cele mai înalte standarde şi sunt riguros testate, având în acelaşi timp un înveliş protector care împiedică fluctuaţiile magnetice, astfel încât problemele mai sus menţionate apar destul de rar, în special când persoana este expusă unui dispozitiv magnetic de dimensiuni mari”.
Perculozitatea magneților de frigier
Un alt studiu însă a arătat periculozitatea magneților de frigider. Astfel, cercetătorii de la Universitatea Princeton au descoperit un fapt de-a dreptul surprinzător. Astfel că pentru mai multe luni au hrănit doua grupuri de şoareci: un grup cu alimente depozitate într-un frigider, iar celălalt cu alimente depozitate într-un alt frigider, dar decorat cu mai mulţi magneţi decorativi lipiţi pe uşă au remarcat faptul că grupul de soareci care au consumat alimente iradiate de magneţi prezintă 87% risc crescut de a dezvolta cancer decât celălalt grup. De asemenea, magneţii ataşaţi la orice dispozitiv (aparat), conectat la curent electric cresc consumul de energie al dispozitivului pentru a spori forţa electromagnetică a câmpului său electric.