Marea Moartă a României. Locul este unic în Europa, puţini români au habar de el. Este cu adevărat spectaculos

de: Ștefan R. Apostol
03 02. 2024

Suntem în weekend, și chiar dacă vremea este împotriva noatră, ne-am gândit să vă propunem o călătorie. Din ciclul ”Turist prin țara mea!”, ne-am decis ca de data asta să vizităm Marea Moartă a României. Cei care știu zona, spun că locul este unic în Europa, și că este cu adevărat spectaculos. Așadar, te invităm la o călătorie inedită spre Marea Moartă a României.

”Turist prin țara mea!” spre Marea Moartă a României

Va trebui să ne înarmăm cu multă răbdare, combustibil în rezervor, dar și să avem noroc de vreme, având în vedere că acolo unde mergem, cel puțin iarna, lucrurile sunt altfel din punct de vedere meteorologic. Având aceste aspecte rezolvate, plecăm la drum, iar pentru următaorele 8 ore vom admira peisajele, unele încă acoperite de zăpadă, până la destinația noastră.

Află despre: Satul din România care i-a înnebunit pe străini. Românii nu îl vizitează, dar turiștii sunt uimiți de ce găsesc acolo

Mergem în Transilvania, zona istorică unde sunt cele mai multe locuri spectaculoase din țară, unele dintre ele vizitate de turiști, altele nu. În cazul nostru, punctul intermediar al destinației noastre este Sovata, la 422 de kilometri de București. După cum bine se știe, Sovata este una din stațiunile balneoclimaterice importante din zonă, și extrem de cunoscută.

Odată ajunși aici, pe lâng Salina de la Praid, locuitorii zonei vorbesc de un loc unic în Europa, denumit și Marea Moartă a României. Concret, ne-am decis să vizităm acest loc și să aflăm de ce i se mai spune și Marea Moartă.

Lacul Ursu, un loc este unic în Europa

Începând din 1901, Sovata a devenit un oraș balnear preferat de regalitatea din Europa Centrală, iar Lacul Ursu, cu apele sale calde și cele aproximativ 66.000 de tone de sare, este o experiență de înot cu adevărat unică, comparată de turiștii străini doar experiențele de la Marea Moartă.

Citește despre: Locul din România interzis turiştilor, este foarte periculos. Cetatea este unică în Europa

Lacul este o adevărată experiență de înot. Există părți ale acestuia care sunt destul de răcoroase, iar alte zone care sunt foarte fierbinți. De fapt, nu este posibil să înoți în lac între orele 12.00 și 15.00, deoarece se încălzește foarte tare.

Conform specialiștilor, Lacul Ursu, este „singurul lac de apă sărată înconjurat de o vegetație bogată”.

„Acest lucru se datorează solului vulcanic depus în timp. Al treilea record mondial – Lacul Ursu este singurul lac natural din lume a cărui zi de naștere este cunoscută cu o precizie de un minut. Acesta s-a format în 1875, pe 27 mai, la ora 11:00”, precizează istoricii.

Citește și: Lacul unic din România care a apărut pe 27 mai 1875, ora 11:00. Nu mai vezi aşa ceva nicăieri în lume, apele lui sunt vindecătoare

Așa cum ne este rpezentat pe site-ul zonei, lacul are peste 40 de mii de metri pătrați, și cu o adâncime de 18 m.

Cel mai mare lac sărat heliotermic din Europa

Aici există amenajat și un ștrand balnear, unde amatorii de băi termale vin în fiecare an. Conform datelor, este cel mai mare lac sărat heliotermic din Europa și are forma unei piei de urs, de unde și numele. Salinitatea sa de suprafață este de 100 g/l, care crește exponențial odată cu adâncimea.

Și ca să înțelegm cât de sărat este Lacul ursu, zis și Marea Moartă a României, cel mai sărat corp de apă este Gaet’ale Pond, situat în Depresiunea Danakil, Etiopia, cu un procent de sare în greutate de 43,3%, în comparație cu 40,2% în lacul Don Juan Pond din Antarctica, 23,1% în Marea Moartă și o medie de 3,38% în oceanele lumii în ansamblu.