Peste tot în lume există locuri speciale, spectaculoase, dar puține sunt ca cele regăsite pe teritoriul României. Este și cazul unui lac unic în România, despre care se știe exact când a apărut, pe 27 mai 1875, ora 11:00. Citește mai departe și află care este acest lac unic din România, din ciclul de articole ”Turist prin țara mea!”.
Așa cum scriam, nu de mult, ca să ajungi la Sovata, în inima județului Mureș, vei avea de parcurs aproximativ 340 de kilometri, în aproape 5 ore de mers. dar odată ajuns aici vei descoperi, pe lângă superba stațiune balneoclimaterică, și lacul unic în România.
Conform datelor, acesta este singurul lac heliotermic din Europa și cel mai mare lac de acest fel de pe planetă, având o listă lungă de recorduri. Cercetătorii spun, de asemenea, că este singurul lac pentru care se cunoaște cu precizie nu doar ziua, ci și ora și minutul în care s-a format, cel mai cald lac din lume și singurul lac cu apă sărată înconjurat de o vegetație extrem de bogată.
Conform cercetătorilor, se știe cu exactitate cum și când s-a format lacul ”Ursu” din Sovata. Pe baza cercetărilor făcute de un celebru istoric, Jozsa Andras, care a efectuat cercetările pe această temă, s-a descoperit întreaga istorie care a dus la formarea lacului.
Vezi și: Locul din România care atrage zeci de mii de turiști. Este de o frumusețe ireală și vara și iarna
Conform acestora date, se pare că totul a început pe 27 mai 1875, la ora 11:00, când, în urma unor ploi torențiale, gaura din muntele de sare de aici a fost acoperită și blocată cu fân și tot felul de resturi vegetale.
Ulterior, mai spune istoricul, cele 2 pârâuri care curgeau prin acea gaură au acoperit pășunea, mina de sare s-a prăbușit și s-a format lacul a cărui adâncime maximă este de 18,9 metri.
Locuitorii zonei spun că lacul a fost denumit ”Ursu”, ca urmare a formei pe care lacul a luat-o ulterior, asemănătoare cu blana despletită a unui urs. Unicitatea acestui lac constă, în primă fază, în cele mai mari concentrații saline de pe întreaga planetă, de 220-300 g/l.
Pentru amatorii de locuri spectaculoase, mai trebuie menționat faptul că lacul este situat la o altitudine de 502 metri, fiind înconjurat de păduri și a fost declarat monument natural.
Ca și suprafață, lacul unic din România se întinde pe o suprafață de peste 40.000 de metri pătrați și are o temperatură permanentă de aproximativ 27-29 de grade la suprafață și de aproximativ 41 de grade. Aceste valori se regăsesc la o adâncime de 1,5 metri.
Dacă ajungi aici te poți bucura de o baie răcoroasă și caldă în același timp. Aaș că, dacă te simți ”Turist prin țara mea!”, poți vizita lacul unic din România și din lume.