Nimic nu se compară cu un bol de ciorbă aburindă pentru a te face să te simți cald și confortabil. Indiferent de cum este afară, frig sau cald, ciorba este cu siguranță o mâncare bună pentru prânz sau cină. Deși este ușor să te întinzi după o conservă de de pe raftul supermarketului, nimic nu se compară cu prepararea unei porții proaspete de ciorbă și pline de savoare. Dar, de cele mai multe ori, poate și din grabă, nu suntem atenți la modul de preparare,. Mai ales când vine vorba de legumele pe care le punem în ea. Dar, există câteva sfaturi pentru a putea face cea mai bună ciorbă.
Ciorba, sau supa nu este prea greu de făcut, și totuși mulți dintre noi fac aceleași greșeli. Dacă nu se prepară corect poate însemna că aceasta este lipsită de aromă, că este puțin apoasă și că nu este tocmai potrivită. Puțină grăsime este esențială pentru a face o ciorbă gustoasă.
Grăsimea este, de asemenea, un vehicul pentru aromă și ajută la rumenirea legumelor. Aproape toate rețetele de ciorbă sau supă încep cu aromate gătite în grăsime fierbinte. Aromatele sunt legume care adaugă o aromă generală mâncării, dar nu sunt ingredientele principale. Ele sunt actori secundari, nu vedete. Gândiți-vă la ceapă, usturoi, praz, țelină și ierburi aromatice.
În general este recomandat ca legumele folosite în ciorbă să fie cât se poate de proaspete. Dar, cum nu toți avem grădină, uniii dintre noi stând la bloc, este recomandat să le depozităm, fie în cămară, fie în frigider, cu alte cuvinte la temperaturi scăzute. Un alt pas important, pentru a avea legume, cât de cât proaspete, este să nu ținem legumele sub jet puternic de apă, când le spălăm, astfel nu își vor pierde din calitățile nutritive și nici conținutul de vitamine.
Doriți ca la fiecare câteva secunde să se ridice la suprafața lichidului o mică bulă sau două. Mai mult decât atât și carnea și legumele tale vor ieși uscate și prea fierte.
Nimic nu este la fel de crucial ca și condimentarea corectă. Gustă, deși poți folosi o rețetă ca linie directoare, învață să ai încredere în propriile tale papile gustative.
Crezi că nu poți face o ciorbă delicioasă pentru că nu ai bulion? Folosește doar apă în loc. De fapt, e mai bine să folosești apă decât un bulion inferior. Înainte de a arunca într-o conservă sau recipient de bulion, gustați-l. Dacă nu l-ai mânca așa cum este, de ce ai vrea să-l adaugi? Rețineți doar că, atunci când folosiți apă, este deosebit de important să adăugați cantitatea potrivită de sare.
Să spunem că faci ciorbă de fasole albă. Începeți prin a sotaia ceapa, usturoiul, eventual țelina, apoi adăugați apa și fasolea și fierbeți la foc mic. Adăugați morcovii în ultima jumătate de oră sau când fasolea este aproape fragedă. În acest fel, morcovii vor ieși fierți, dar nu moi. La fel, pentru celelalte legume, adăugați-le în funcție de cât timp au nevoie să se gătească.
Acidul din roșii poate menține restul legumelor crocante. Nu adăugați roșiile decât în ultimele 20 de minute, când toate celelalte ingrediente sunt aproape moi.
Dacă ți-e teamă să folosești o oală sub presiune, este timpul să treci peste asta. Cu multiple caracteristici de siguranță, modelele din ziua de azi sunt infailibile. De ce să folosești una, te întrebi? Când soțul tău te sună să-ți spună că a răcit, dacă iei un pui, poți avea pe masă o ciorbă sau o supă de casă în mai puțin de o oră.