29 mart. 2022 | 07:50

Marea greşeală pe care o fac românii când prepară ciorba. Cum trebuie fierte legumele de fapt

Utile
Marea greşeală pe care o fac românii când prepară ciorba. Cum trebuie fierte legumele de fapt
Greșeli pe care probabil le faci atunci când faci ciorbă

Nimic nu se compară cu un bol de ciorbă aburindă pentru a te face să te simți cald și confortabil. Indiferent de cum este afară, frig sau cald, ciorba este cu siguranță o mâncare bună pentru prânz sau cină. Deși este ușor să te întinzi după o conservă de de pe raftul supermarketului, nimic nu se compară cu prepararea unei porții proaspete de ciorbă și pline de savoare. Dar, de cele mai multe ori, poate și din grabă, nu suntem atenți la modul de preparare,. Mai ales când vine vorba de legumele pe care le punem în ea. Dar, există câteva sfaturi pentru a putea face cea mai bună ciorbă.

Greșeli pe care probabil le faci atunci când faci ciorbă

Ciorba, sau supa nu este prea greu de făcut, și totuși mulți dintre noi fac aceleași greșeli. Dacă nu se prepară corect poate însemna că aceasta este lipsită de aromă, că este puțin apoasă și că nu este tocmai potrivită. Puțină grăsime este esențială pentru a face o ciorbă gustoasă.

Grăsimea este, de asemenea, un vehicul pentru aromă și ajută la rumenirea legumelor. Aproape toate rețetele de ciorbă sau supă încep cu aromate gătite în grăsime fierbinte. Aromatele sunt legume care adaugă o aromă generală mâncării, dar nu sunt ingredientele principale. Ele sunt actori secundari, nu vedete. Gândiți-vă la ceapă, usturoi, praz, țelină și ierburi aromatice.

În general este recomandat ca legumele folosite în ciorbă să fie cât se poate de proaspete. Dar, cum nu toți avem grădină, uniii dintre noi stând la bloc, este recomandat să le depozităm, fie în cămară, fie în frigider, cu alte cuvinte la temperaturi scăzute. Un alt pas important, pentru a avea legume, cât de cât  proaspete, este să nu ținem legumele sub jet puternic de apă, când le spălăm, astfel nu își vor pierde din calitățile nutritive și nici conținutul de vitamine.

Alte greșeli pe care le facem când preparăm o ciorbă

1. Fierberea în loc de înnăbușirea legumelor

Doriți ca la fiecare câteva secunde să se ridice la suprafața lichidului o mică bulă sau două. Mai mult decât atât și carnea și legumele tale vor ieși uscate și prea fierte.

2. Nu folosiți suficientă sare

Nimic nu este la fel de crucial ca și condimentarea corectă. Gustă, deși poți folosi o rețetă ca linie directoare, învață să ai încredere în propriile tale papile gustative.

3. Ignorarea apei

Crezi că nu poți face o ciorbă delicioasă pentru că nu ai bulion? Folosește doar apă în loc. De fapt, e mai bine să folosești apă decât un bulion inferior. Înainte de a arunca într-o conservă sau recipient de bulion, gustați-l. Dacă nu l-ai mânca așa cum este, de ce ai vrea să-l adaugi? Rețineți doar că, atunci când folosiți apă, este deosebit de important să adăugați cantitatea potrivită de sare.

4. Gătește prea mult legumele

Să spunem că faci ciorbă de fasole albă. Începeți prin a sotaia ceapa, usturoiul, eventual țelina, apoi adăugați apa și fasolea și fierbeți la foc mic. Adăugați morcovii în ultima jumătate de oră sau când fasolea este aproape fragedă. În acest fel, morcovii vor ieși fierți, dar nu moi. La fel, pentru celelalte legume, adăugați-le în funcție de cât timp au nevoie să se gătească.

5. Adăugarea roșiilor la început

Acidul din roșii poate menține restul legumelor crocante. Nu adăugați roșiile decât în ultimele 20 de minute, când toate celelalte ingrediente sunt aproape moi.

6. Nu încercați o oală sub presiune

Dacă ți-e teamă să folosești o oală sub presiune, este timpul să treci peste asta. Cu multiple caracteristici de siguranță, modelele din ziua de azi sunt infailibile. De ce să folosești una, te întrebi? Când soțul tău te sună să-ți spună că a răcit, dacă iei un pui, poți avea pe masă o ciorbă sau o supă de casă în mai puțin de o oră.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cum dau autoritățile apă la moară fanilor teoriei conspiraționiste Chemtrails
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Al Bano a spus ce s-a întâmplat în noaptea în care fiica lui, Ylenia Carrisi, a dispărut: „Acesta e dramaticul adevăr!”
Unica.ro
Restructurări masive în 2025. Se anunță un an nebun. Toată lumea strânge cureaua
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
S-a dat ordin de la UE. Intră în vigoare din ianuarie. Devine obligatoriu în toate statele
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro