12 aug. 2021 | 07:54

Mare atenție pentru românii care pleacă în vacanțe în Bulgaria și Grecia. Cum mai pot ieși din țară de mâine, 13 august

Știri generale
Mare atenție pentru românii care pleacă în vacanțe în Bulgaria și Grecia. Cum mai pot ieși din țară de mâine, 13 august
Cum pot să iasă românii din țară din data de 13 august?

Românii care pleacă în vacanță în Bulgaria și Grecia trebuie să fie foarte atenți la anumite detalii. Cum mai pot să iasă din țară de mâine? Lucrurile se schimbă din data de 13 august.

Vacanță în Grecia și Bulgaria: cum mai pot ieși românii din țară de mâine, 13 august?

Românii care vor să iasă din țară din data de 13 august și au planuri de vacanță în Bulgaria și Grecia trebuie să-și pregătească certificatele digitale COVID-19. Acestea sunt din data de 13 august singurele dovezi acceptate la trecerea granițelor între statele Uniunii Europene.

Grupul de Comunicare Strategică a mai amintit că începând cu ziua de vineri la trecerea frontierelor din țările UE vor fi recunoscute doar certificatele digitale ca documente care atestă vaccinarea, trecerea prin COVID sau rezultatul negativ al unui test PCR. Tranzitarea frontierelor este posibilă și fără existența acestor certificate, dar cu respectarea normelor naționale de carantină în funcție de fiecare stat.

„Vă reamintim faptul că începând de vineri, 13 august 2021, pentru trecerea frontierelor de stat, la nivelul ţărilor UE, vor fi recunoscute ca documente doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală şi ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR doar certificatele digitale, documente ce conţin un cod QR şi care pot fi eliberate foarte uşor accesând site-ul https://vaccinare-covid.gov.ro/”, a transmis, miercuri, Grupul de Comunicare Strategică.

Acestea prevederi sunt stipulate în Regulamentul UE 953/2021 și sunt aplicabile doar pentru trecerea frontierei de stat, nu și pentru acitivitățile desfășurate în interiorul teritoriului României, mai precizează GCS.

Detalii despre certificatul verde

Certificatele verzi facilitează circulația în UE pe timpul pandemiei de COVID-19 și reprezintă soluția dezvoltată de STS ce va fi interconectată cu cele implementate de către celelalte state memebre pentru permiterea liminării restricțiilor.

Adeverința electronică va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva virusului, a primit rezultatul negativ al unui test PCR sau s-a vindecat de COVID-19.

  • Ce conțin?

„Certificatele vor conține un cod QR și se vor putea vizualiza, respectiv descărca dintr-un portal web securizat. Fiecare persoană care s-a vaccinat împotriva COVID-19, care s-a recuperat după această afecțiune sau care deține un rezultat negativ la testarea COVID-19 în ultimele 72 de ore va putea să descarce gratuit certificatul verde digital. De asemenea, certificatele vor putea fi utilizate și în format tipărit.

Testarea de interconectare realizată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) cu grupul tehnic de lucru de la nivel european s-a realizat cu succes. Sistemul informatic aflat în dezvoltare la STS facilitează generarea certificatelor digitale UE privind COVID, transmiterea elementelor de siguranță care permit verificarea, centralizarea acestora în gateway-ul european și validarea codurilor QR de către celelalte state membre ale Uniunii Europene.” (Sursa: vaccinare-covid.gov.ro)

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
A venit reacția soțului, după ce o jurnalistă celebră s-ar fi sărutat cu alt bărbat în fața a 20.000 de oameni
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Capital.ro
Calendar ortodox pentru mai 2024. Cele mai importante sărbători religioase ale lunii
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
PENALIZĂRI la PENSIE! Cine PIERDE BANI imediat
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro