Un medic român infectat cu COVID-19 avertizează pe toată lumea. La ce simtome trebuie să fie atenți românii? Acesta a crezut că este sănătos și că are o simplă viroză, dar nu a fost așa.
Deși majoritatea au luat la cunoștință simptomele inițiale – tuse, teperatură, papilele gustative și olfactive care nu mai funcționează – un medic român povestește cum a observat că este infectat. Cu toate astea, specialiștii încă studiază fenomenul și indică pe zi ce trece noutăți despre coronavirus. Cadrul medical a crezut la început că are o simplă viroză, dar s-a dovedit că era purtător. Un cardiolog de la Spitalul Penitenciar Dej le-a transmis colegilor să fie atenți la aceste simptome – nas înfundat, fără gust, fără miros, inapetență și, eventual, oboseală. Doctorul a susținut că toți pacienții săi pe care i-a consultat probabil nu vor avea nimic, pentru că în timpul consultului medical a resectat măsurile de prevenție.
„Atenție la nas înfundat, fără gust, fără miros, inapetență și, eventual, oboseală. Cazul meu a început astfel. Soțul, de o săptămână cu tuse seacă, obstrucție nazală ca o banală viroza, de vineri fără gust, fără miros, afebril. Eu, de vineri, cu obstrucție nazală, de duminică fără gust, fără miros. Luni, ușoară oboseală și inapetență, fără febră. În exagerarea mea, marți, am cerut părerea unei prietene ATI-iste de la Infecțioase Cluj și ne-a sugerat să facem testul Covid știind că intrăm în colectivitate. Ne-a venit rezultatul că suntem pozitivi. Suntem internați la Pneumologie Cluj”
Medicul român infectat
„Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt febra, oboseala şi tusea uscată. Unii pacienţi ar mai putea să aibă dureri de cap, congestie nazală, dureri în gât sau diaree. Aceste simptome sunt de obicei uşoare, cu debut treptat. Unele persoane se infectează, dar nu dezvoltă niciun simptom şi nu se simt rău. Majoritatea oamenilor (aproximativ 80 %) se recuperează fără a avea nevoie de tratament special. Aproximativ 1 din fiecare 6 persoane care suferă de COVID-19 devine grav bolnavă şi prezintă dificultăţi de respiraţie. Persoanele în vârstă, precum şi cele cu probleme medicale subiacente, cum ar fi hipertensiunea arterială, probleme cardiace sau diabet, sunt mai susceptibile să dezvolte o formă gravă. Aproximativ 2 % dintre persoanele suferinde de această boală au murit. Persoanele cu febră, tuse şi dificultăţi de respiraţie trebuie să solicite asistenţă medicală”
(Sursa: cdt-babeș.ro)