Marcel și Magdalena Cristian au o seră de ridichi în România, dar vând pe preț dublu în Ucraina. Cum este posibil
Doi români fac furori în țara vecină, cu un produs pentru care conaționalii nu sunt dispuși să scoată din buzunar mai mult doi lei. Marcel și Magdalena Cristian au o seră de ridichi în România, dar vând pe preț dublu în Ucraina. Fermierii au explicat este posibil să se ajungă la o diferență așa mare.
Crescute în România, vândute în Ucraina
În lunile de primăvară și vară, din salatele multor români nu lipsesc ridichile. Crocante, aromate, se găsesc pe tarabele din piețe și pe rafturile supermarketurilor la în jur de doi lei legătura. Se pare însă că cei din țara vecină sunt dispuși să plătească mult mai mult pentru ele.
Preferința ucrainenilor pentru produsele românești este explicată de Marcel și Magdalena Cristian. Aceștia au o seră de ridichi în Băleni, județul Dâmbovița. Cultura lor este în plină fază de recoltare, iar o parte semnificativă din ea va ajunge în țara vecină.
”Legumele sunt moi, nu sunt lemnoase și nici nu crapă chiar dacă se fac mari cât pumnul sunt foarte rezistente la crăpare și nu seacă. De asemenea sunt gustoase, nu sunt iuți. Eu le mulțumesc clienților care vin la piață și cumpără de la noi și ne-au spus că sunt foarte mulțumiți de acest soi de ridichi”, a explicat aceasta, în cadrul unui interviu pentru TVR.
Cei din țara vecină sunt dispuți să plătească dublu
Magdalena Cristian a dezvăluit că ucrainenii oferă prețuri mult mai bune pentru ridichi, chiar dublu față de români.
„Nu putem vinde tot din solar numai în târgul unde mergem, la Băicoi. Restul vindem en-gros de acasă și la ora actuală au început să vină ucrainenii care ne dau un preț foarte bun. Din păcate ai noștri ne dau undeva la jumătate, foarte puțin din ce ne dau ucrainenii. Dacă ar ajunge ridichea asta de la producător direct la tarabă s-o vând eu, atunci și clientul ar fi mulțumit că va cumpăra mai ieftin, dar când va ajunge de la mine la dumneavoastră, o cumpărați, apoi o revindeți la altcineva, ajunge la a treia-patra mână.”
Te-ar putea interesa și: Preț ireal pentru urzici, usturoi, roșii și ardei gras la piață. Cât costă și o legătură de pătrunjel sau ridichi
Cu cât se vinde o legătură de ridichi în piețele din România
O parte din recoltă va ajunge, totuși, în piața din Băicoi, unde va fi vândută la 8-10 leu kilogramul sau doi lei legătura.
„Eu în piață la Băicoi, nu vă mint, am dat 8-10 lei kilogramul, legătura la 2 lei sau 3 la 5 lei. Mulțumitor. Cer doi lei, dar le zic trei la 5 lei, ca să fie clientul mulțumit, să mai revină. (…) Noi avem nevoie de bani pe care îi reinvestim constant. Spre exemplu acum urmează să înfiițăm cultura de roșii și necesită alte investiții”, a mai spus Magdalena Cristian.
Te-ar putea interesa și: De ce nu trebuie să rupi frunzele de ridichie. Greșeala majoră pe care toți românii o fac, de fapt