Marcel Ciolacu își va schimba buletinul. A fost atacat de hackeri, ce urmează acum

de: Ștefan R. Apostol
31 01. 2024

Atacul cibernetic, în urma căruia au fost furate peste 250 GB de date din Camera Deputaților, nu este primul. A mai avut loc unul, în 2022, când site-uri guvernamentale românești au fost lovite de grupul rusesc de hackeri Killnet. De data asta însă, printre documentele extrase se regăsește și buletinul premierului Marcel Ciolacu, care a avut și o primă reacție, declarând că-și va schimba cartea de identitate. Citește mai departe și află ce urmează acum.

Marcel Ciolacu își va schimba buletinul, după atacul hackerilor

Printre documentele sustrase și publicate ulterior de hackeri pe darkweb, a apărut și buletinul premierului Marcel Ciolacu, precum și cel al deputatului Kelemen Hunor, precum și alte documente. Imediat după atac, premierul avea să aibă o reacție, spunând că va fi nevoit să-și schimbe cartea de identitate, ca urmare a acestei situații.

Vezi și: Atac cibernetic la Camera Deputaților. Buletinul lui Marcel Ciolacu şi alte informaţii, furate de hackeri Update

După aflarea informațiilor, STS și SRI anunțau crearea unei celule de criză, menită să cerceteze situația și modul în care grupul infracțional a reușit să spargă baza de date a Camerei Deputaților și să sustragă documentele.

Marcel Ciolacu

În același timp, ministurl Digitalizării, Bogdan Ivan, declara pentru Observatoul Antena 1 că „specialiştii directoratului pentru securitate cibernetică sunt la Camera Deputaţilor, specialiştii din SRI şi STS sunt acolo – lucrează ca să remedieze această situaţie pentru că noi ne apropiem de o nouă sesiune parlamentară.

Camera Deputaților și atacul cibernetic de marți

Deși nu se știe originea grupului de hackeri care au reușit să sustragă aproximativ 250GB de date din serverele Camerei Deputaților, la această oră se știe care au fost informațiile sustrase din aceste baze de date, majoritatea apărând pe rețeaua darkweb, unde infractorii au publicate informațiile.

Intrate pe fir, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) și SRI, prin intermediul Departamentului Cyberint spun că hackerii ar fi cerut și o răscumpărare pentru aceste baze de date, cerând aproximativ 40.000 de euro, dar în moneda digitală bitcoin.

La câteva ore de la producerea scurgerilor de informații, Secretariatul General al Camerei Deputaților emitea un comunicat în care preciza că a avut loc acest atac, dar fără a menționa date clare despre informațiile sustrase de hackeri:

„În acest moment, nu avem nicio solicitare de răscumpărare a datelor. A avut loc într-adevar o breșă de securitate. În acest moment, nu avem nicio solicitare de răscumpărare a datelor.

Este important de menționat faptul că majoritatea datelor la care se face referire sunt date prezentate pe site sau care pot fi făcute publice ca urmare a unei solicitări pe Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la date de interes public”, menționează Secretariatul General al Cemerei Deputaților, conform Antena 3.

Citește și: Tehnicile folosite de hackeri ca să-ți fure datele din telefon. Cum te poți proteja

Grupul rusesc de hackeri Killnet și atacurile cibernetice din 2022

În aprilie 2022, conform unor declarații date de oficiali guvernamentali, site-urile web aparținând instituțiilor publice, inclusiv al guvernului și Ministerului Apărării, au fost afectate de atacuri cibernetice, despre care se crede că au avut originea în Rusia.

Vezi și: Ultima oră! Hackerii ruși de la Killnet au atacat cibernetic site-urile tuturor aeroporturilor din România. Cum au fost afectați pasagerii

Toate informațiile de la acea vreme spuneau că în saptele atacurilor ar fi fost grupul rusesc de hackeri Killnet, aceștia revendicând ulterior responsabilitatea, potrivit unor surse guvernamentale românești.

Grupul rusesc de hackeri Killnet și atacurile cibernetice din 2022

Grupul rus de hackeri Killnet revendica atacul din România, conform Serviciului Român de Informații, grupul amenințând ulterior cu alte atacuri similare.