27 oct. 2023 | 12:50

Marcel Ciolacu cere măsuri urgente în scandalul burselor de merit: „Este inadmisibil”. Prima reacţie a Ligiei Deca

News
Marcel Ciolacu cere măsuri urgente în scandalul burselor de merit:
Marcel Ciolacu și Ligia Deca

La începutul ședinței de guvern, premierul Marcel Ciolacu a adus în discuție o problemă importantă din județul Sibiu, legată de sprijinul acordat elevilor cu medii extrem de mici. În urma modificărilor legislative, legea care permite acordarea burselor de studiu a fost ajustată pentru ca un număr mai mare de elevi să beneficieze de această formă de susținere financiară. Ce spune ministrul Educației de această situație controversată?

Marcel Ciolacu, nemulțumit de legea care recompensează financiar elevii

Premierul României u a pus piciorul în prag cu privire la situația revoltătoare din Sibiu, acolo unde, potrivit Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, vor fi acordate 26.615 burse de merit. Situația devine de necrezut atunci când aflăm că unii beneficiari ai acestor burse au medii de 1, 59 și 1, 85.

Astfel, după o analiză mai atentă a situației, Sibiul oferă aceste recompense pentru patru elevi ale căror medii obținute la anumite materii sunt sub 5, cea mai mică dintre acestea fiind 1,59, potrivit publicației Turnul Sfatului.

Aceste situații impardonabile au început odată cu noul an școlar 2023-2024, atunci când modul de acordare al burselor de merit a fost schimbat, astfel că, acestea nu se mai oferă în funcție de mediile primite pe parcursul anului. Mai exact, sunt premiați primii 30% dintre elevii unei clase, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale.

„Am văzut situația total anormală prin care s-a ajuns ca elevii de nota 2 să primească burse de merit! Așa ceva este inadmisibil! Am discutat cu doamna ministru Deca și cu sindicatele. Și aștept cât mai repede o soluție prin care bursa de merit să reflecte performanța școlară”, a declarat Marcel Ciolacu.

Reacția Ligiei Deca cu privire la aceste situații anormale din Educație

Fiind pusă în fața acestui fapt greu de înțeles pentru toată lumea, ministrul Educației ridică această problemă sub altă formă. Mai mult decât surprinderea că un elev cu media 1,85 ia bursă de merit, aceasta își pune problema repartizării în cadrul unei școli profesionale sau liceu.

“Problema nu este neapărat bursa de merit, ci cum ajung copiii la clasa a IX-a să fie repartizați cu medii sub o nota de trecere”, a spus Ligia Deca la Antena 1.

Oficialul a menționat totodată faptul că această situație regretabilă se regăsește doar în cazul elevilor de clasa a IX-a, iar cel mai probabil, se datorează faptului că, indiferent de media obținută, elevii tebuie repartizați undeva.

Ea a explicat că elevii de la clasa a X-a în sus, nu pot obține burse de merit, dacă nu se  încadrează într-un barem stabilit de Ministerul Educației. Cu privire la sistemul de acordare a burselor, Ligia Deca consideră că premierea primei treimi din clasă, cu cele mai bune rezultate, este un factor de stimulare pentru elevi să învețe și să obțină recompense pe măsură.

“Bursa este un instrument, în cazul bursei de merit, este un instrument pentru a împinge copiii să învețe mai bine. Și atunci noi am spus că dacă ne uităm la un colectiv, o clasă, trebuie să îi stimulăm pe cei mai buni dintre ei. Prima treime dintre elevi.”, a continuat Ligia Deca.

Ce remedii există pentru îndreptarea acestor nereguli

Ministrul Educației a subliniat din nou problema actuală, care a devenit subiect extrem de dezbătut la nivel național, oferind o primă soluție la care s-ar putea apela în viitor.

” Problemele care au apărut și care într-adevăr sunt și în presă, apar la clasa a IX-a unde, fiind învățământ obligatoriu, elevii sunt distribuiți și dacă au note mai mici decât cinci. La alte clase nu apare această problemă, pentru că dacă există o notă sub baremul de trecere nu trece în clasa următoare.

Dar la clasa a IX-a avem această problemă, și eu cred că problema nu este neapărat bursa de merit, ci este cum ajung copiii la clasa a IX-a să fie repartizați cu note sub o notă de trecere, iar acolo ne gândim inclusiv la programe de tip remedial, adică acei copii care au performanță la Evaluarea Națională sub un standard acceptabil să aibă parte de o intervenție suplimentară ca să ajungă totuși la profilul absolventului”, a spus Ligia Deca, potrivit sursei citate.

Ascultă intervenția premiului în cadrul ședinței de Guvern:

Parteneri
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Mesaj în română postat de Ursula von der Leyen: „România și Bulgaria aparțin pe deplin spațiului Schengen”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Orezul trebuie preparat într-un anumit fel. Tehnici simple pentru o mâncare reușită
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Șoferii din România nu pot face ITP. Anunț oficial de la RAR
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
AMENDĂ de 2.900 de LEI pentru ȘOFERI! E obigatoriu!
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro