În cazul în care credeai că am terminat în 2018 detalierea penibilităților din manuale din învățământul românesc, te înșeli amarnic. Cea mai recentă mostră face referire la ”miracolul” din Munții Bucegi detaliată în manualul de clasa a patra pentru lima și literatura română.
Sunt multe motive pentru care ai putea trăi cu impresia că învățământul din România ”se duce de râpă.” Multe dintre ele nici măcar nu țin de profesorii plătiți slab sau de faptul că mulți dintre ei ajung să predea în școli fără să aibă note de trecere la examenul de titularizare. Este suficient să deschizi un manual al micuțului din familie și vei rămâne marcat.
În 2018, atrăgeam atenția asupra unor greșeli grave din mai multe manuale unice care au fost aprobate de Ministerul Educației. De această dată, nu mai este vorba de o greșeală, ci de o întreagă lecție construită în jurul unei povești SF detaliată în manualul de limba și literatura română.
Problema este derivată din faptul că povestea referitoare la misterele din Munții Bucegi este prezentată ca fapt, nu ficțiune, după cum poți observa în captura de ecran de mai jos. Lecția fantastică face referire la un loc cu efecte benefice uluitoare asupra organismului.
„În Munții Bucegi, în preajma stâncilor Babele și Sfinxul, există o zonă de un kilometru pătrat în care organismul nu obosește și se înviorează brusc.” Informația apare în manualul de limba și literatura română pentru clasa a IV-a, în lecția despre Parcul Natural Bucegi.
Elevii sunt învățați că, probabil, este cea mai interesantă descoperire făcută vreodată în România, fără să li se prezinte vreo sursă. Iar locul este cunoscut ca Gura de Rai. Fără să surprindă pe nimeni, profesorii de română au afirmat că lecția cu pricina nu are nicio legătură cu disciplina.
Ca penibilul să atingă nivelul maxim, profesorii sunt atât de dezamăgiți de aceste manuale încât insistă pe faptul că nu le sunt de folos. În schimb, optează pentru susținerea orelor de curs utilizând fișe de lucru.
Printre autorii manualului se numără inspectori școlari, un psiholog și un cercetător științific. Iar capitolul care conține fragmentul despre Misterele Munților Bucegi a fost conceput de Aniţa Dulman, psiholog și fostă învățătoare. Manualul a fost aprobat în 2016 de o comisie de specialitate din cadrul ministerului Educației.