După aproape trei ani de pandemie, veștile rele par că nu se mai termină, astfel că tot mai mulți medici avertizează cu privire la riscurile la care sunt expuși milioane de cetățeni. Din păcate, un fenomen îngrijorător a pus stăpânire din nou pe spitalele din țara noastră, iar pacienții afectați nu mai fac parte dintr-o anumită categorie de vârstă, printre victime regăsindu-se mulți tineri și copii.
România, la un pas de epidemie de gripă
Managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din București a tras un semnal de alarmă cu privie la cazurile de gripă care încep să devină din ce în ce mai periculoase, pe măsură ce gradul de severitate crește. După ce a depășit perioada pandemică, în România pare că se instalează cu pași repezi o epidemie de gripă, care naște îngrijorare în rândul medicilor. Printre cei mai afectate persoane sunt cele nevacinate, deși nu prezintă alte afecțiuni.
Potrivit medicului Simin Aysel Florescu, spitalele se confruntă și cu multe cazuri de Covid-19, combinate cu cele de gripă severă, în timp ce separarea pacienților în spitale pare o misiune grea pentru cadrele medicale. Potrivit specialistului, în acest an, cazurile de gripă au apărut și s-au înmulțit mult mai repede decât în anii anteriori, ceea ce crește riscul unei posibile epidemii de gripă.
“Toate aceste cazuri care au apărut mult mai devreme decât ştiam noi, adică au apărut încă de la începutul lunii decembrie, de obicei apăreau pe la sfârşitul lunii ianuarie şi deja suntem într-o creştere accelerată a numărului cazurilor de gripă, care ne cam dau de furcă pentru că este foarte greu să separi toţi aceşti pacienţi care sunt cu gripă, care sunt cu infecţie SARS-COV-2, care sunt cu altă grupă de afecţiuni având în vedere gradul foarte mare de contagiozitate al lor.
Deci pentru noi un număr foarte mare de cazuri în acest moment şi de gripă şi de COVID ne-ar da foarte mari bătăi de cap în ceea ce priveşte asistenţa medicală în spital”, a transmis aceasta, potrivit News.
Potrivit managerului spitalului „Matei Balș”, motivul virozelor și al gripei este reprezentat de schimbările bruște de temperatură, care produc o adaptare mai grea a organismului, ceea ce influențează apariția acestor infecții respiratorii, care de mult ori dezvoltă forme grave ce pot genera inclusiv decesul pacienților.
În ultima săptămână au fost înregistrate peste 140 de mii de infecții respiratorii, cele mai multe din ultimele șapte sezoane, potrivit specialiștilor. De asemenea, secțiile de Covid sunt ocupate, iar unele cazurile de gripă sunt atât de grave încât pacienții necesită internare la ATI.
„Când avem schimbări bruște de temperatură, e clar că organismul se adaptează mult mai greu și atunci e clar un factor, și nu în sensul bun. Aceste infecții, și mai ales posibilitatea de a apărea mai multe complicații.
Nu numai spitalele sunt pline de pacienți cu infecții respiratorii. Cabinetele medicilor de familie au devenit mici camere de gardă”, a transmis Adirectorul medical de la „Matei Balș”.