23 feb. 2021 | 08:17

Managerul de la Spitalul „Victor Babeș”, descoperire de ultim moment cu privire la efectele Covid-19. Ce au în comun, de fapt, toate persoanele care dezvoltă complicații

News
Managerul de la Spitalul
Complicații dezvoltate la pacienții cu Covid-19 Sursă foto: Daniel Cole

În urma unui studiu de specialitate s-a descoperit că o treime dintre pacienții care au trecut prin infecția cu Covid-19 rămân cu simptome specifice bolii până la nouă luni după vindecare. Medicul Emilian Imbri, managerul Spitalului “Victor Babeș” avertizează cu privire la greșelile pe care le fac persoanele care contactează virusul nemilos. Din păcate, medicul dă asigurări că vârsta și cormobiditățile nu sunt factori decisivi în dezvoltarea complicațiilor.

Viața după infecția cu Covid-19, mult mai grea

Potrivit studiului de specialitate, 30% dintre pacienții care au fost infectați cu Covid-19 au rămas cu sechele agresive, chiar și la nouă luni după vindecare, susținând că viața lor nu a mai fost aceeași. O altă categorie de persoane, de 8%, a declarat că nu a mai putut să-și desfășoare activitățile zilnice, întâmpinând simptome care determinau o stare de oboseală continuă, dar și de insuficiență respiratorie.

Medicul Emilian Imbri a dezvăluit că principala problemă cu care se confruntă majoritatea pacienților vindecați este dificultatea respiratorie, în urma infecției fiind scăzută capacitatea pulmonară a fiecăruia.

“Principala problemă pe care o acuză cei care au trecut prin această boală este dificultatea respiratorie. Rămân oarece sechele care mai scad din capacitatea pulmonară a fiecăruia, în funcție și de vârstă și de bolile pulmonare preexistente, dacă au existat.

Sunt bolnavi pulmonari cronici care, trecând prin Covid, au sesizat că s-a accentuat lipsa de aer pe care o resimțeau și înainte”, a declarat acesta, potrivit Digi24.

Acesta a dezvăluit, de asemenea, că aceste probleme au apărut inclusiv la persoanele tinere, fără cormobidități: “La tineri au fost persoane care au spus că timp de câteva luni de zile – 4, 5, 6 luni au avut dificultăți de respirație”, a adăugat acesta.

Cine sunt pacienții care dezvoltă complicații

Managerul de la “Victor Babeș” atrage atenția asupra modului în care pacienții gestionează infecția, încă de la început. Acesta a observat că toate persoanele care amână mersul la spital și administrarea unui tratament potrivit dezvoltă complicații grave cu repercursiuni pe măsură.

“Au fost și persoane la 40-50 de ani care timp de câteva luni de zile nu s-au mai putut întoarce la muncă, deoarece au avut dificultăți la respirație. Simți că îți lipsește o bucată din tine. Nu poți să mai tragi aer în piept. Nu mai simți ce simțeai înainte când trăgeai aer în piept. Se lasă chiar cu cicatrice la nivelul țesutului pulmonar.

Discuția cea mai serioasă se poartă în privința modului în care previi sau te prezinți la medic pentru tratament. Cei care fac complicații sunt de obicei persoane care nu se prezintă la spital din primele zile de boală. Lumea se ferește de spital.

Ideea că cineva îți fură drepturile și te închide în spital și te supune la niște chinuri îngrozitoare, iarăși a dus la o anumită reținere”, a mai dezvăluit medicul.

Prezentarea la spital, cea mai bună prevenție

Medicul Emilian Imbri a dat exemple de pacienți care s-au mobilizat imediat după pozitivare și au venit la spital pentru un control, deși nu aveau simptome îngrijorătoare, iar evoluția a fost una favorabilă. Pe cealaltă parte a baricadei, există pacienții care s-au simțit bine la debutul bolii, iar ulterior, starea de sănătate s-a agravat și au apărut complicațiile.

„Am constatat clar că persoane care au făcut testul, având simptome ușoare sau și-au făcut testul că au fost pur și simplu îngrijorați și au vrut să vadă și au ieșit pozitiv la test și s-au prezentat la spital pentru această evaluare deși nu prea aveau ce să spună…«Nici febră nu am. Mi-a dispărut puțin mirosul și gustul și nu mă doare nimic în rest».

Totuși s-au prezentat la spital. Și-au făcut o evaluare, radiografie și unde se poate un CT și imediat ce procentul inflamator la plămâni a apărut pe imagine s-a instituit imediat un tratament. Persoanele acestea au trecut mult mai ușor.

Persoanele care din păcate la vârste tinere 30 și ceva de ani, 40 și ceva de ani, hai 50 de ani n-au rezistat și au cedat pentru că au venit la spital după 8-9 zile de Covid acasă”, a declarat medicul Emilian Imbri, la Digi24.

PlaySport
DE NERECUNOSCUT! Cum arată la 76 de ani Valentin Ceaușescu, ultimul fiu în viață al lui Nicolae Ceaușescsu
Ego.ro
TE SPERII! Cum arată cele mai apetisante femei din România fără machiaj FOTO
Ego.ro
Diana ȘOȘOACĂ, în ipostaze provocatoare! Imagini din tinerețe care au scăpat pe internet
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Cancan.ro
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Stirile PROTV
Un bărbat a primit o factură la telefon de 134.000 de euro după ce și-a petrecut vacanța într-o țară din Europa
Romania TV
Câştigător Survivor România 2024. Jador a scăpat porumbelul, surpriză uriaşă!
Capital.ro
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
EVZ.ro
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Adevarul
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
BZI.ro
De ce nu este deschis sicriul lui Costel Corduneanu? Este acoperit cu flori şi drapelul României. Familia vine cu explicaţii – FOTO
Spynews.ro
Soția lui Costel Corduneanu, copleșită de durere cu o zi înainte ca interlopul să fie înmormântat: „Eroul nostru”. Va fi condus pe ultimul drum mâine
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
Top 10 filme cu Amza Pellea. Actorul, un TITAN al cinematografiei românești
Parteneri
Imagini halucinante. O femeie și-a dus unchiul mort la bancă pentru a lua credit
Redactia.ro
A murit la doar 17 ani: ”Boala a răpus-o în 24 de ore”. Două zile de doliu
Digisport.ro
O româncă trage un semnal de alarmă: „Nu mai e de trăit în Italia”. Ce fenomen periculos a observat
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr record de soldați condamnați pentru crimă
Digi24
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se poată călugări și de-acum vor trăi doar din mila altora
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
WhatsApp trezește mari nemulțumiri. Utilizatorii sunt total derutați
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. De ce nu vrea Alexandra Velniciuc să aibă copii. Actrița are o căsnicie de mai bine de 20 de ani cu Șerban Puiu / VIDEO
Spynews
S-a aflat ce a făcut Ion Iliescu. A fost nevoie de aproape 30 de ani să se întâmple
Capital.ro
Motive pentru care laptopul funcționează lent. Pași esențiali pentru a-i îmbunătăți viteza de operare
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
BANI pentru ANGAJAȚI. MILIOANE de români PRIMESC în curând MĂRIREA
Mediaflux
Soția lui Costel Corduneanu, copleșită de durere cu o zi înainte ca interlopul să fie înmormântat: „Eroul nostru”. Va fi condus pe ultimul drum mâine
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură zi
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro