23 feb. 2021 | 08:17

Managerul de la Spitalul „Victor Babeș”, descoperire de ultim moment cu privire la efectele Covid-19. Ce au în comun, de fapt, toate persoanele care dezvoltă complicații

News
Managerul de la Spitalul
Complicații dezvoltate la pacienții cu Covid-19 Sursă foto: Daniel Cole

În urma unui studiu de specialitate s-a descoperit că o treime dintre pacienții care au trecut prin infecția cu Covid-19 rămân cu simptome specifice bolii până la nouă luni după vindecare. Medicul Emilian Imbri, managerul Spitalului “Victor Babeș” avertizează cu privire la greșelile pe care le fac persoanele care contactează virusul nemilos. Din păcate, medicul dă asigurări că vârsta și cormobiditățile nu sunt factori decisivi în dezvoltarea complicațiilor.

Viața după infecția cu Covid-19, mult mai grea

Potrivit studiului de specialitate, 30% dintre pacienții care au fost infectați cu Covid-19 au rămas cu sechele agresive, chiar și la nouă luni după vindecare, susținând că viața lor nu a mai fost aceeași. O altă categorie de persoane, de 8%, a declarat că nu a mai putut să-și desfășoare activitățile zilnice, întâmpinând simptome care determinau o stare de oboseală continuă, dar și de insuficiență respiratorie.

Medicul Emilian Imbri a dezvăluit că principala problemă cu care se confruntă majoritatea pacienților vindecați este dificultatea respiratorie, în urma infecției fiind scăzută capacitatea pulmonară a fiecăruia.

“Principala problemă pe care o acuză cei care au trecut prin această boală este dificultatea respiratorie. Rămân oarece sechele care mai scad din capacitatea pulmonară a fiecăruia, în funcție și de vârstă și de bolile pulmonare preexistente, dacă au existat.

Sunt bolnavi pulmonari cronici care, trecând prin Covid, au sesizat că s-a accentuat lipsa de aer pe care o resimțeau și înainte”, a declarat acesta, potrivit Digi24.

Acesta a dezvăluit, de asemenea, că aceste probleme au apărut inclusiv la persoanele tinere, fără cormobidități: “La tineri au fost persoane care au spus că timp de câteva luni de zile – 4, 5, 6 luni au avut dificultăți de respirație”, a adăugat acesta.

Cine sunt pacienții care dezvoltă complicații

Managerul de la “Victor Babeș” atrage atenția asupra modului în care pacienții gestionează infecția, încă de la început. Acesta a observat că toate persoanele care amână mersul la spital și administrarea unui tratament potrivit dezvoltă complicații grave cu repercursiuni pe măsură.

“Au fost și persoane la 40-50 de ani care timp de câteva luni de zile nu s-au mai putut întoarce la muncă, deoarece au avut dificultăți la respirație. Simți că îți lipsește o bucată din tine. Nu poți să mai tragi aer în piept. Nu mai simți ce simțeai înainte când trăgeai aer în piept. Se lasă chiar cu cicatrice la nivelul țesutului pulmonar.

Discuția cea mai serioasă se poartă în privința modului în care previi sau te prezinți la medic pentru tratament. Cei care fac complicații sunt de obicei persoane care nu se prezintă la spital din primele zile de boală. Lumea se ferește de spital.

Ideea că cineva îți fură drepturile și te închide în spital și te supune la niște chinuri îngrozitoare, iarăși a dus la o anumită reținere”, a mai dezvăluit medicul.

Prezentarea la spital, cea mai bună prevenție

Medicul Emilian Imbri a dat exemple de pacienți care s-au mobilizat imediat după pozitivare și au venit la spital pentru un control, deși nu aveau simptome îngrijorătoare, iar evoluția a fost una favorabilă. Pe cealaltă parte a baricadei, există pacienții care s-au simțit bine la debutul bolii, iar ulterior, starea de sănătate s-a agravat și au apărut complicațiile.

„Am constatat clar că persoane care au făcut testul, având simptome ușoare sau și-au făcut testul că au fost pur și simplu îngrijorați și au vrut să vadă și au ieșit pozitiv la test și s-au prezentat la spital pentru această evaluare deși nu prea aveau ce să spună…«Nici febră nu am. Mi-a dispărut puțin mirosul și gustul și nu mă doare nimic în rest».

Totuși s-au prezentat la spital. Și-au făcut o evaluare, radiografie și unde se poate un CT și imediat ce procentul inflamator la plămâni a apărut pe imagine s-a instituit imediat un tratament. Persoanele acestea au trecut mult mai ușor.

Persoanele care din păcate la vârste tinere 30 și ceva de ani, 40 și ceva de ani, hai 50 de ani n-au rezistat și au cedat pentru că au venit la spital după 8-9 zile de Covid acasă”, a declarat medicul Emilian Imbri, la Digi24.

Parteneri
Divorț neașteptat în lumea mondenă. O cunoscută artistă de muzică populară s-a despărțit în secret
Redactia.ro
Banca din România care oferă cele mai bune dobânzi la depozite în lei, în ianuarie 2025. Unde poți să câștigi cei mai mulți bani
Click.ro
Călin Georgescu a atacat la CEDO decizia de anulare a alegerilor prezidențiale
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Revelion de coșmar pentru Brigitte și Florin Pastramă, în Poiana Brașov! Incredibil ce li s-a întâmplat în restaurantul unde s-a ținut petrecerea. 'Am plătit 600 de euro!'
Unica.ro
Codul Rutier 2025. Parcarea neregulamentară te va costa enorm
EVZ.ro
Dana Roba și iubitul s-au despărțit din nou? Mesajul cu subînțeles postat de make-up artist: „Aproape că nu mai însemni nimic pentru nimeni”
Spynews
Bucurie totală pentru Călin Georgescu. Anunțul fulger de la avocați: E unanim recunoscut!
Capital.ro
WOW, ce palat! Cum arată vila din Pipera a familiei Borcea. Imagini de Crăciun cu gemenele și frățiorul Milan. Prințesele lui Borcea sunt ca două păpuși
Avantaje
Anunț CRUCIAL despre PENSII și SALARII. Ministrul Finanțelor a spus ADEVĂRUL
Mediaflux
Dana Roba și iubitul s-au despărțit din nou? Mesajul cu subînțeles postat de make-up artist: „Aproape că nu mai însemni nimic pentru nimeni”
Spynews.ro
Ce mesaj neașteptat a transmis Michele Răduță, după finala Chefi la cuțite sezonul 14. Orlando Zaharia a reacționat imediat
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro