Mămăligă după rețeta italienilor. Așa o mănâncă toți, în restaurantele din Italia

Mămăligă după rețeta italienilor. Așa o mănâncă toți, în restaurantele din Italia
Mălai într-un castron

Mămăliga este un aliment de bază în bucătăria nord-italiană, elvețiană, slovenă și din Balcani. Modul de preparare diferă de cel cunoscut nouă, italienii făcând deliciul din făină de mălai mai moale, folosind un dojaz de apă diferit.

Rețetă de mămăligă în stil italian

După cum se știe astăzi, mămăliga este un terci de cereale, cunoscut sub numele de puls sau pulmentum în latină, care erau consumate în mod obișnuit încă din epoca romană. Înainte de introducerea porumbului în America, în secolul al XVI-lea, mămăliga era făcută din ingrediente care conțineau mult amidon, cum ar fi făina de castane, meiul, grâul sau năutul.

La italieni, mămăliga (polenta, cum o numesc ei) a fost considerată în trecut hrana săracilor, devenind tocmai în anul 1700 un preparat tradițional din nordul Italiei. Astăzi, în schimb, nu mai este asociată niciunei clase sociale, ba chiar se servește la ocazii speciale și în restaurante scumpe.

Mămăligă după rețeta italienilor. Așa o mănâncă toți, în restaurantele din Italia
Italienii preferă mămăliga cremoasă, drept pentru care adaugă la fiert multă apă și mult unt

Reguli

Alege cu atenție făina de mălai

Făina de porumb integral, măcinată la moară cu pietre, este de neegalat atunci când vreți să preparați cea mai bună mămăligă. Nu uitați să puneți unt din belșug pentru a vă bucura de un preparat cu o cremozitate aparte.

Acordă timp

Mămăliga italienilor are nevoie de timp mult de fierbere. Făina de porumb prefiartă nu este o opțiune accesată în restaurantele tradiționale și nici în casele celor care se respectă. Italienii preferă mălaiul clasic, care se fierbe greu. Ei fierb apa cu sare de mare într-un vas, apoi adaugă și făina,treptat, și amestecă ușor cu un tel des.

Apa

4 litri de apă la un kilogram de făină de mălai este o cantitate suficientă pentru 4 porții de mămăligă.

Atenție la sare

Un alt truc de-al italienilor pentru o polenta perfectă este să respectați cantitatea de sare din rețetă. O mămăligă nesărată reprezintă o neplăcere la masă, însă un disconfort poate fi și dacă aceasta conține prea multă.

Alege vasul potrivit

Ca în cazul poporului nostru, mămăliga este de preferat să fie preparată într-un ceaun. El trebuie să fie confecționat dintr-un metal care permite distribuirea uniformă a căldurii. Italienii au un vas special pentru mămăligă, numit ”paiolo”, care de regulă este din cupru sau aluminiu.

  • Mămăliga cu mălai instant este preparată la scară largă. Este considerată inferioară mămăligii obișnuite din făină de porumb neprelucrată și se consumă adesea și coaptă sau prăjită.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI