24 oct. 2020 | 16:56

Mămăligă după rețeta italienilor. Așa o mănâncă toți, în restaurantele din Italia

Știri generale
Mămăligă după rețeta italienilor. Așa o mănâncă toți, în restaurantele din Italia
Mălai într-un castron

Mămăliga este un aliment de bază în bucătăria nord-italiană, elvețiană, slovenă și din Balcani. Modul de preparare diferă de cel cunoscut nouă, italienii făcând deliciul din făină de mălai mai moale, folosind un dojaz de apă diferit.

Rețetă de mămăligă în stil italian

După cum se știe astăzi, mămăliga este un terci de cereale, cunoscut sub numele de puls sau pulmentum în latină, care erau consumate în mod obișnuit încă din epoca romană. Înainte de introducerea porumbului în America, în secolul al XVI-lea, mămăliga era făcută din ingrediente care conțineau mult amidon, cum ar fi făina de castane, meiul, grâul sau năutul.

La italieni, mămăliga (polenta, cum o numesc ei) a fost considerată în trecut hrana săracilor, devenind tocmai în anul 1700 un preparat tradițional din nordul Italiei. Astăzi, în schimb, nu mai este asociată niciunei clase sociale, ba chiar se servește la ocazii speciale și în restaurante scumpe.

Mămăligă după rețeta italienilor. Așa o mănâncă toți, în restaurantele din Italia

Italienii preferă mămăliga cremoasă, drept pentru care adaugă la fiert multă apă și mult unt

Reguli

Alege cu atenție făina de mălai

Făina de porumb integral, măcinată la moară cu pietre, este de neegalat atunci când vreți să preparați cea mai bună mămăligă. Nu uitați să puneți unt din belșug pentru a vă bucura de un preparat cu o cremozitate aparte.

Acordă timp

Mămăliga italienilor are nevoie de timp mult de fierbere. Făina de porumb prefiartă nu este o opțiune accesată în restaurantele tradiționale și nici în casele celor care se respectă. Italienii preferă mălaiul clasic, care se fierbe greu. Ei fierb apa cu sare de mare într-un vas, apoi adaugă și făina,treptat, și amestecă ușor cu un tel des.

Apa

4 litri de apă la un kilogram de făină de mălai este o cantitate suficientă pentru 4 porții de mămăligă.

Atenție la sare

Un alt truc de-al italienilor pentru o polenta perfectă este să respectați cantitatea de sare din rețetă. O mămăligă nesărată reprezintă o neplăcere la masă, însă un disconfort poate fi și dacă aceasta conține prea multă.

Alege vasul potrivit

Ca în cazul poporului nostru, mămăliga este de preferat să fie preparată într-un ceaun. El trebuie să fie confecționat dintr-un metal care permite distribuirea uniformă a căldurii. Italienii au un vas special pentru mămăligă, numit ”paiolo”, care de regulă este din cupru sau aluminiu.

  • Mămăliga cu mălai instant este preparată la scară largă. Este considerată inferioară mămăligii obișnuite din făină de porumb neprelucrată și se consumă adesea și coaptă sau prăjită.
Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Capital.ro
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii, înainte de Paşte
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
VEȘTI bune de la Guvern. Cine beneficiază de PENSIE înainte de termen
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro