Maia Sandu solicită ajutor urgent în fața Adunării Generale ONU. Primul semnal de alarmă privind securitatea Republicii Moldova

Maia Sandu solicită ajutor urgent în fața Adunării Generale ONU. Primul semnal de alarmă privind securitatea Republicii Moldova
Maia Sandu, președinte Republica Moldova

Maia Sandu, prezentă la cea de-a 77 sesiune a Adunării Generale ONU, și-a exprimat îngrijorarea privind siguranța Republicii Moldova într-un context militar tensionat. Oficialul a prezentat o parte dintre eforturile făcute de țara sa pentru a menține pacea, însă prezența militarilor ruși în zona transinistriană reprezintă un pericol major pentru securitatea țării.

Securitatea Republicii Moldova, pusă în pericol de prezența ilegală a trupelor rusești

Maia Sandu a declarat, miercuri, de la tribuna Adunării Generale a ONU că țara sa se află în pericol, atâta vreme cât oamenii lui Vladimir Putin sunt prezenți pe teritoriul țării ilegal.

Președintele Republicii Moldova a povestit că țara sa a fost tranzitată de jumătate de milion de refugiați care au fugit din Ucraina de frica războiului.

Astfel, Maia Sandu a solicitat de urgență retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană, susținând că acestea încălcă neutralitatea și reprezintă un real pericol pentru securitatea țării.

„Atunci când Rusia a pornit războiul împotriva Ucrainei, am muncit mai mult ca niciodată pentru a menține pacea pe malurile râului Nistru. Am făcut tot posibilul pentru a ne asigura că toți cetățenii Moldovei, inclusiv cei care locuiesc în regiunea separatistă, continuă să se bucure de pace.

Prezența ilegală a trupelor militare ruse în regiunea transnistreană ne încalcă neutralitatea și crește riscurile de securitate pentru țara noastră. Cerem retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse”, a fost mesajul Maiei Sandu în fața oficialilor ONU.

În cadrul aceluiași discurs, președintele Republicii Moldova a mai solicitat distrugerea muniției prezentă în depozitele de la Cobasna, care reprezintă, de asemenea, un pericol pentru securitatea întregii țări

„Facem apel la distrugerea muniției din depozitele de la Cobasna, care reprezintă o amenințare la adresa securității și a mediului întregii regiuni”, a declarat Maia Sandu miercuri, potrivit transcrierii publicate de Administrația Prezidențială de la Chișinău.

„Suntem una dintre cele mai vulnerabile țări”

Maia Sandu a vorbit despre inflația uriașă care a paralizat țara, astfel că inflația a ajuns la 35%. Astfel, pe lângă pacea pe care doresc să o mențină, oficialii țării încearcă din răsputeri să nu clacheze în fașa actualei crize economice care se resfrânge asupra tuturor sectoarelor.

Președintele țării a amintit de amenințările la care sunt supuși, pornind de la cele de natură cibernetică până la cele de natură politică și economică.

„În timp ce ne străduim să menținem pacea, economia și societatea noastră suportă greul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Resursele noastre sunt la limită, investițiile au încetinit, comerțul și rutele de transport sunt perturbate, iar inflația se apropie de 35 la sută.

În plus, ne confruntăm cu un spectru larg de amenințări hibride, de la dezinformare și propagandă până la atacuri cibernetice și presiuni energetice. Prețurile anormal de ridicate la gazele naturale și încercările Rusiei de a folosi livrările de gaz și petrol ca arme în Europa au declanșat o criză energetică fără precedent”, a transmis Maia Sandu.

De apreciat este că în cuda tuturor provocărilor, Guvernul din Republica Moldova are un plan de bătaie prin care urmărește să obțină o oarecare independență din punct de vedere energetic.

„Suntem una dintre cele mai vulnerabile țări în fața acestei crize. Dar acest lucru ne face doar mai hotărâți să ne diversificăm resursele de energie și să reducem dependența de combustibilii fosili. Ne propunem să creștem ponderea livrărilor de energie din surse regenerabile de la trei la 30 la sută în următorii trei ani”, a mai declarat Maia Sandu.

Urmărește discursul Maiei Sandu în fața Adunării Generale ONU: