Decizia Curții Constituționale luată în data de 9 iulie 2018, în urma căreia șeful statului a dmis-o din funcție pe fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, nu poate fi revizuită, așa cum a cerut, zilele trecute, președintele Klaus Iohannis.
Președintele Klaus Iohannis a cerut revizuirea decizie CCR după ce CEDO i-a dat câștig de cauză Laurei Codruța Kovesi, scrie g4media.ro.
”Curtea Constituțională face parte din ansamblul autorităților statului român și este obligată să respecte la rândul ei Constituția. Din această perspectivă, CCR are obligația de a revizui de îndată nu numai decizia referitoare la revocarea doamnei Kövesi, dar și orice alte decizii luate în considerarea unor simple declarații, fie ele și politice”, a declarat, marți, președintele Klaus Iohannis, după decizia CEDO, care i-a dat dreptate Laurei Codruța Kovesi. Astfel, fostul președinte al CCR,
Augustin Zegrean, a spus că doar deciziile instanțelor judecătorești pot fi revizuite, nu și cele ale CCR. ”Nu există legislație care să permită așa ceva. Nu există revizuire la CCR, ci doar la instanțele judecătorești. Deciziile CCR sunt definitive și general obligatorii. Este doar o reparație morală pentru doamna Kovesi, iar în cazul președintelui, probabil a fost doar o declarație politică”, a precizat fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean.
Elenina Nicuț, avocata care a învins CCR în instanțele judecătorești, consideră că președintele Klaus Iohannis nu a vorbit de o reviziure din punct de vedere juridic. ”Nu mai poate fi schimbată decizia din 2018, însă CCR își poate revizui jurisprudența, practica, comportamentul din ultimii ani”, a declarat avocata Nicuț.
”Prin decizia în cazul Kovesi din 2018, CCR a spus două lucruri esențiale:
ministrul Justiției, nu președintele, are un rol central în procedura de numire și revocare a procurorilor șefi
LCK nu poate să atace decretul prezidențial de revocare în instanța de contencios pe fond, pe oportunitate, ci doar pe legalitate, adică pe chichițe, avea dosarul șină sau nu”, a explicat avocata Elenina Nicuț.
”La proxima ocazie, cand va fi luat în discuție iar articolul 132 privind statutul procurorilor din Constiuție, CCR poate să își revizuiască practica și să se raporteze la recomandările MCV, nu la tezele constituantei din 1991. Să scoată supremația, rolul central al ministrului Justiției în materia numirii și revocării procurorilor șefi. Ministrul este om politic, parte din Executiv, nu poate avea drept de viață și de moarte asupra altor funcții din altă putere.
Și în al doilea rând, să lase efectiv cale de atac în contencios a deciziilor de numire sau revocare a procurorilor șefi, pe fond, nu doar pe procedură”, a explicat avocata Nicuț.
Procurorul general Gabriela Scutea a avut opinie similară după decizia CEDO în cazul Kovesi.
„Întărind considerentele reţinute de CEDO, absenţa controlului judiciar asupra deciziei politice de revocare din funcţie nu este în interesul funcţionării statului în general, în context constituţional, şi nici în beneficiul cetăţenilor”, a declarat Gabriela Scutea.