Mai mulţi turişti, evacuaţi din Thassos. Incendiile de vegetaţie se extind, pădurile s-au reaprins. Update

Mai mulţi turişti, evacuaţi din Thassos. Incendiile de vegetaţie se extind, pădurile s-au reaprins. Update
Zeci de pompieri au intervenit pentru a stinge focul

Update sâmbătă, 13 august 2022, ora 13:00. Un incendiu puternic de vegetație a izbucnit vineri seară pe Insula Thassos din Grecia. Pădurile s-au reaprins în zona staţiunii Skala Potamia, la scurt timp dupe ce flăcările au fost stinse. Zeci de pompieri şi voluntari sunt prezenţi încă  în zonă şi se luptă cu focul.

„Focul a fost controlat în timpul nopţii pe parte terestră de foarte mulţi voluntari şi de câţiva pompieri. În această dimineaţă, la 06:25, aşa cum s-a întâmplat în ultimele două zile, au început să intervină şi pe parte aeriană, atât elicoptere, cât şi avioane.

Nu sunt afectate localităţile, focul nu se apropie de localităţi, ci se întinde doar pe zona forestieră, în pădure. Facem apel la calm, atât la turiştii care sunt pe insulă, să nu se deplaseze dintr-o localitate în alta, astfel încât autorităţile să poată să intervină în mai multe direcţii şi să nu îngreuneze cicrculaţia, dar şi la turiştii care sunt acasă, să nu se sperie.

Turiştii care urmează să vină aici în concediu pot veni liniştiţi, pentru că în afară de fum, nu e niciun pericol în Thassos”, a precizat Dan Drăgan, reprezentantul comunităţii Forum Thassos, conform Antena 3.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Mai multe incendii au izbucnit în insula Thassos, din Grecia, acolo unde anual, mii de români aleg să-și petreacă vacanța de vară, în detrimentul litoralului românesc. Din păcate, din cauza temperaturilor extreme înregistrate în această perioadă, hectare întregi de vegetație au luat foc, punând în pericol viața localnicilor și a turiștilor aflați acolo.

Locuitorii și turiștii din zonele afectate au fost evacuați

A fost panică uriașă în zona Kinira a insulei Tassos, acolo unde în lunile de vară, gradul de ocupare este 100%. Din cauza pericolului la care puteau fi expuși oamenii, dar și pentru a face loc pompierilor care au intervenit în număr mare în încercarea de a lichida focul, s-a decis evacuarea cetățenilor.

Activitatea salvatorilor a fost una extrem de intensă, astfel că, din oră în oră, numărul mașinilor și a aeronavelor creștea considerabil, ajungându-se la un număr impresionant de 180 de pompieri prezenți în zona în care aveau loc arderile masive.

În ciuda pericolului reprezentat de izbucnirea incendiilor, turiștii nu au fost suficient de speriați de avertismentele autorităților elene, ci dimpotrivă, aceștia au ales să mai rămână în stațiune pentru a se bucura de ultimele zile de vacanță.

Una dintre turistele care au luat această decizie este chiar bloggeriţa Ioana Marinescu, care a declarat că nu este speriată de incendiile care au făcut prăpăd în apropiere de locul în care se află, ci va mai rămâne să se bucure de razele soarelui la malul mării.

„Nu știu dacă oamenii s-au decis sau nu să părăsească Thassos-ul, dar înțeleg că nu este recomandat să se facă acest lucru pentru că se aglomerează feribotul. Este nevoie ca și acesta să fie lăsat liber pentru accesul mașinilor de pompieri.

Eu nu am decis să plec mai devreme. Oricum, mai am destul de puțin de stat în vacanță și am decis să mă mai bucur de ultimele zile rămase.”, a spus Ioana Marinescu pentru Antena 3.

Avertismentul MAE pentru români

În urma incendiului din Thassos, MAE le-a recomandat turiștilor români să evite zonele în care există pericole și să solicite fără evitare asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Atena:

:+30 210 6728879, +30 210 6744544, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de urgenţă al misiunii diplomatice: +30 697 8996222.

Reprezentanții MAE au mai transmis că până în momentul redacării comunicatului, niciun român nu a solicitat ajutor.

„Până la acest moment, la nivelul misiunii diplomatice și al oficiului consular nu au fost recepționate solicitări de asistență. În context, MAE recomandă cetățenilor români care se află pe Insula Thassos să evite deplasările în zona afectată de incendiu și să informeze de îndată Consulatul General al României la Salonic dacă sunt afectați de efectele acestui incendiu”, a adăugat MAE într-un comunicat de presă.