30 mart. 2023 | 17:26

Mai mulţi producători de ulei, unt și zahăr, investigaţi de către Consiliul Concurenței. Riscă sancţiuni mari pentru o posibilă creştere suplimentară a preţurilor

News
Mai mulţi producători de ulei, unt și zahăr, investigaţi de către Consiliul Concurenței. Riscă sancţiuni mari pentru o posibilă creştere suplimentară a preţurilor
Mai mulţi producători de ulei, unt și zahăr, investigaţi de către Consiliul Concurenței

Consiliul Concurenței a pornit o anchetă amplă, după ce există suspiciuni că mai mulți producători de pe piață ar fi ajuns la anumite înțelegeri de stabilire a prețurilor. Așadar, instituția investighează 13 producători de ulei, unt și zahăr din țara noastră, care riscă amenzi drastice.

Consiliul Concurenței investighează mai mulți producători de ulei, unt și zahăr

Este anchetă în rândul a 13 producători de ulei, unt și zahăr din țara noastră! Consiliul Concurenței a declanșat trei investigații privind posibile înțelegeri de stabilire a prețurilor pe aceste piețe, se arată într-un comunicat de presă.

Aceștia ar fi profitat de contextul economic actual și ar fi majorat prețurile în tandem, pentru profituri mult mai mari. În cazul în care se va demonstra că s-au efectuat aceste practici, companiile riscă amenzi usturătoare.

„Avem suspiciuni că unii producători au profitat de contextul economic actual, respectiv de creșterea inflației, și s-au înțeles să crească suplimentar prețurile de vânzare pentru unele produse, obținând, astfel, profituri mai mari, nemeritate.

Dacă, în urma investigațiilor, vom constata acest gen de practici, le vom sancționa drastic”, a transmis Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, în comunicatului citat.

Ce firme sunt luate în vizor

În cadrul acestor trei anchete, s-au efectuat inspecții inopinate la sediile și punctele de lucru ale mai multor companii de pe piața producției și comercializării de ulei de floarea soarelui. Printre acestea: Bunge România SRL, Expur SA, Prutul SA şi Ardealul SA.

În cazul pieței producţiei şi comercializării de unt, printre companiile vizate au fost Albalact, Covalact şi Dorna Lactate (parte din grupul Lactalis), Friesland România SA, Lacto Food SRL și Fabrica de Lapte Braşov (Olympus).

Iar în ceea ce privește piața fabricării şi comercializării de zahăr s-au derulat inspecții la firmele Agrana România SRL, Pfeifer & Langen România SRL și Lucsor Impex SRL.

Uleiul, untul și zahărul au înregistrat cele mai mari scumpiri

Conform raportului Institutului Naţional de Statistică cu privire la evoluția inflației, uleiul, untul și zahărul se numără printre alimentele care au înregistrat cele mai mari scumpiri față de anul 2022.

Potrivit datelor oferite de INS, prețul zahărului a crescut cu 63% în prima lună a anului față de ianuarie 2022. În topul scumpirilor, pe locul doi, se regăsește untul, care a crescut cu 47%. Și un litru de ulei costă mai mult cu 34%.

Citește și: Lactatele, puse sub cheie în supermarketuri. Preţurile mari îi fac pe retaileri să îşi protejeze marfa, în România

Parteneri
TJ Miles i-a dat lovitura de grație lui Zanni! Ce a declarat fostul Faimos de la Survivor despre coechipierul său: ”Sclavii mereu vor mușca…”
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram unde se află și nu a mai scăpat cu viață
Digi24
O femeie s-a dus la spital pentru investigații, dar a aflat că este deja moartă. Iar neplăcerile au continuat să apară
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Mihai Neşu, adevărul despre divorţ. Cine a decis, de fapt, separarea, după accident
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Capital.ro
Românii cotizează 35 de ani la pensie și primesc bani mai puțin de 12 ani. Calculul raportat la speranța de viață din țara noastră
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
Tradiții de Paște. La masă, prima dată trebuie să se mănânce ou
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro