Din ce în ce mai mulți copii mor deoarece așteaptă să fie transferați la alte spitale. Acest fenomen este în continua creștere, mai ales în ultimul timp. 40 de copii ce se aflau în stare grave de sănătate au murit în ultimii doi ani. Ei așteptau să fie transferați în alte spitale pentru a fi tratați.
Șeful secției ATI de nou născuți al Spitalului „Marie Curie” a atras atenția acestui fenomen neplăcut ce se petrece în spitalele din România. Medicul Cătălin Cârstoveanu spune că 40 de copii au murit în ultimii doi deoarece nu au putut fi transferați în alte spitale pentru a fi tratați corespunzător. În următorii ani acest fenomen s-ar putea agrava dacă nu sunt luate măsuri corespunzătoare.
Medicul susține că a făcut o aplicație câți copii sunt în așteptare, câte locuri disponibile sunt și câți sunt peste număr. În momentul de față, situația nu este prea bună. Câțiva copii sunt în stare critică sau așteaptă să fie transferați. Din păcate, pot muri în orice zi.
„Am făcut o aplicație unde se vede câte locuri avem acolo, câți sunt în așteptare, câți sunt peste număr, (acum – n.r.) avem cinci peste număr, 13 critici stau în așteptare. Pot să moară, azi, mâine, poimâine. În doi ani de zile de când am dat drumul aplicației au murit 40 de copii pe listă, așteptând să fie transferați într-un loc multidisciplinar”, a explicat medicul pentru digi24.ro.
Dotările din spitale pentru copii lipsesc cu desăvârșire sau sunt foarte învechite. De asemenea, nici personalul medical nu este în număr foarte mare. Din acest motiv, foarte mulți copii ajung să moară „pe lista de așteptare”. Cea mai mare durere o au părinții, știind că nu pot face nimic pentru a-și salva copii. Când un copil este în așteptare, înseamnă că reanimarea este arhiplină. Chirurgii ar putea face operația, însă nu există fizic loc unde să fie plasat după. Astfel, stă pe o listă de așteptare așteptând să se elibereze un loc.
„Copil în așteptare înseamnă că în momentul actual, reanimarea e arhiplină, chirurgii ar putea să facă operația, noi am putea să tratăm să spunem, dar nu e fizic loc unde să-l pui, dar stă pe o lista de așteptare și ne uităm care e cel mai critic pe care să-l luăm. Fiecare centru universitar mare are nevoie de spitale pediatrice regionale. Nimeni nu vorbește despre acest lucru. Când e un accident grav, nu spun de colegii care fac minuni la spitalele de urgență și la alte spitale de adulți, dar acolo se transferă, noi n-avem centru de traumă pentru copii, pentru că n-avem gardă pentru așa ceva, nu avem garda de la neurochirurgie. Copiii mor în România, pe liste de așteptare”, a adăugat Cârstoveanu.