Mai mulți bani pentru tichetele de masă. Ce valoare vor avea, dacă se adoptă această lege

de: Alexandra Chivu
14 09. 2019

Un proiect legislativ propune mai mulți bani pentru tichetele de masă, dat fiind că valoarea unuia, din prezent, nu ajunge pentru achiziția unei mese de prânz. Ce valoare vor avea, dacă se adoptă această lege?

Mai mulți bani pentru tichetele de masă. Ce valoare vor avea, dacă se adoptă legea?

Valoarea tichetelor de masă este un subiect dezbătut parcă dintotdeauna. Un proiect legislativ, inițiat de cinci deputați PSD, propune majorarea valorii tichetelor de masă. Oficialii spun că suma este cea mai mică din Europa, iar banii sunt insuficienți pentru achiziția unei mese de prânz.

Proiectul a primit undă verde din partea Senatului la 11 septembrie. Urmează ca decizia să fie luată de Camera Deputaților. Dacă va fi aprobată și de acest for decizional, legea va intra în vigoare în data de 1 a lunii următoare celei în care a fost publicată în Monitorul Oficial. Inițiatorii proiectului a propus creșterea valorii tichetelor la suma de 20 de lei.

„Această problemă rămâne o responsabilitate comună a statului”

„Valoarea actuală a unui tichet de masă de 15,18 lei (înainte de impozitare) nu este suficientă pentru a cumpăra o masă de prânz, în condiţiile în care valoarea medie a unei mese de prânz este de 21,40 lei. Un număr mare de angajaţi se află în imposibilitatea de a avea o masă adecvată în timpul unei zile de lucru, fie ca urmare a programului de lucru încărcat, fie pentru că nu au acces la achiziţionarea mesei de prânz.

Inițiatorii proiectului arată că tichetele de masă au adus bugetului public venituri echivalente cu o rată de impozitare de aproximativ 40%

Astfel, această problemă rămâne o responsabilitate comună a statului, precum şi a angajatorului, pentru a le oferi o masă decentă pe parcursul unei zile de lucru”, se arată în Expunerea de motive, semnată de oficialii PSD Violeta Răduț, Liviu Ioan Balind, Valeriu Steriu, Ioan Terea și Dumitru Gherman.

De menționat este și că inițiatorii proiectului arată că tichetele de masă au adus bugetului public venituri echivalente cu o rată de impozitare de aproximativ 40%, de unde rezultă că majorarea valorii nominale a bonurilor de masă la 20 de lei va aduce cu sine venituri suplimentare bugetului public.

„Peste 2,1 milioane de angajaţi, aproape jumătate din populaţia angajată, beneficiază de tichete de masă”, spun inițiatorii proieectului, adăugând că majorarea valorii bonurilor de masă va spori și consumul de produce alimentare.