MAE tocmai a transmis o atenționare de călătorie. Ce trebuie să știe românii care merg în Bosnia și Herțegovina

de: Ana Chivu
04 11. 2021

MAE vine cu o atenționare de călătorie pentru toți românii. Ce trebuie să știe cei care se gândesc să meargă în Bosnia și Herțegovina? Iată mesajul autorităților!

MAE, atenționare pentru românii care tranzitează Bosnia și Herțegovina

Ministerul Afacerilor Externe informează românii care tranzitează sau călătoresc în Bosnia și Herțegovina că Institutul Hidrometeorologic al Federației a emis noi detalii despre vreme. Concret, specialiștii au indicat vreme rea și un Cod roșu de ploi torențiale, intensificări ale vântului și alunecări de teren pentru ziua în curs.

Cele mai afectate zone sunt regiunile din centru și sud-vestul din Herțegovina. Volumul precipitațiilor va fi de 60 până la 100 de litri pe un metru pătrat, iar viteza vântului atinge 80 de kilometri pe oră. După aceste fenomene urmează să scadă în intensitate spre sfârșitul zilei.

Toți cetățenii pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei Române la Sarajevo: „+38733668893 şi +38733214022, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.”

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o „situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Bosnia şi Herţegovina: +38761428354.”

Mai mult decât atât, Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor oficiale pentru informații corecte: sarajevo.mae.ro și mae.ro și amintește tuturor românilor care călătoresc în străinătate că au la dispoziție aplicația ‘Călătorește în siguranță’.

MAE plătește transportul, hrana și îmbrăcămintea bolnavilor COVID transportați în străinătate

Comitetul Național pentru Situații de Urgență reunit în ședință în luna octombrie a adoptat o hotărâre prin care statul român va fi abilitat să gestioneze situația pacienților români infectați cu COVID-19, transportați în stare gravă la spitale din străinătate.

”În considerarea faptului că aceste persoane au fost transferate în străinătate de către autoritățile române competente, neputând fi tratate în România, este necesară susținerea repatrierii pentru a se asigura întoarcerea în România.

Cheltuielile de repatriere pentru persoanele externate presupun asigurarea transportului către România, inclusiv în situația în care se impune ca repatrierea acestora să fie asistată medical.

În cazul persoanelor decedate, repatrierea presupune o serie de cheltuieli pe care le efectuează, de regulă, operatorii economici de pompe funebre, la care se pot adăuga și alte cheltuieli conexe care trebuie efectuate în străinătate în scopul îndeplinirii formalităților de repatriere”, se arată în motivarea Hotărârii.