Lumea sportului în doliu! A murit unul dintre cei mai mari sportivi din istorie

Lumea sportului în doliu! A murit unul dintre cei mai mari sportivi din istorie
Lumea sportului în doliu! A murit unul dintre cei mai mari sportivi din istorie

Un fost campion olimpic s-a stins din viață în această săptămână, la venerabila vârstă de 80 de ani. A excelat în proba atletică pe care și-a ales-o, a stabilit recorduri mondiale și a primit o distincție importantă în urmă cu șase ani, ca o recunoaștere a performanțelor sale și a meritelor în promovarea sportului.

Lumea sportului în doliu! A murit unul dintre cei mai mari sportivi din istorie

Pentru Janis Lusis, sportul a fost un mod de viață, iar despre regretatul de acum mare campion se scriau pagini întregi în presă încă de acum mai bine de jumătate de veac. Era anul 1968, când letonul a participat cu succes la Jocurile Olimpice de la Mexico City. Acolo a cucerit cununa cu lauri, devenind campion olimpic la aruncarea suliței, probă din atletism pe care a dominat-o foarte mulți ani, surclasându-și rivalii. La Mexico City și-a luat revanșa, după ce, cu patru ani înainte, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, cucerea bronzul. A venit însă anul 1968, anul confirmării depline a valorii sale.

Neînvins în 1969, Janis Lusis și-a adjudecat al treilea titlu de campion european, la Atena, pe 19 septembrie în acel an. Pentru ca în 1971, la Europenele de la Helsinki, letonul să devină primul atlet din istorie care cucerea patru medalii de aur la competiția continentală la aruncarea suliței. După ce recordul său mondial fusese bătut în 1968, Janis Lusis a stabilit altul pe 6 iulie 1972, al Stockholm, cu o aruncare de 93,80 metri. Părea pregătit psă-și apere titlul olimpic la Munchen, pe 3 septembrie 1972. A trebuit să se mulțumească însă cu medalia de argint, aruncarea sa de 90,46 m fiind cu doi centimetri în spatele vest germanului Klaus Wolfermann, noul campion olimpic al probei.

Janis Lusis, inclus în Hall of Fame

S-a căsătorit cu Elvīra Ozoliņa, campioană olimpică la aruncarae suliței, în anul 1960. Fiul lor, Voldemārs Lūsis, a fost, de asemenea, un aruncător de suliță, care a concurat la Jocurile Olimpice de vară din 2000 (Sydney) și 2004 (Atena).

De-a lungul carierei sale, Janis Lusis a stabilit două recorduri mondiale, iar Federatia Internațională de Atletism l-a numit, în 1987, cel mai bun aruncător al suliței din toate timpurile.

În 2014 a fost introdus în Hall of Fame-ul Federației Internaționale de Atletism.

Janis Lusis s-a stins din viață miercuri, la vârsta de 80 de ani. Suferea de cancer.

 

Urmăriți Playtech.ro și pe