Este doliu în cinematografia mondială. Joi, 25 aprilie 2024, s-a stins din viață un nume uriaș, un artist ce lasă în urma sa o carieră de admirat. Respectat în întreaga lume, Laurent Cantet a murit, la vârsta de 63 de ani. Primele informații despre cauza morții.
Lumea cinematografiei a pierdut o mare stea. Joi, 24 aprilie 2024, un anunț devastator a stârnit un val de durere: Laurent Cantet a murit. Artistul avea 63 de ani.
Cea care a anunțat decesul marelui regizor a fost agentul său, Isabelle de la Patellière. Potrivit acesteia, artistul s-a stins din viață la Paris, un urma unei boli, fără să precizeze exact despre ce era vorba.
„A murit în această dimineaţă la Paris din cauza unei maladii”, a precizat Isabelle de la Patelliere, confirmând o informaţie publicată în cotidianul Liberation.
La momentul morții, Laurent Cantet lucra la un nou proiect cinematografic „The Apprentice”, ce ar fi fost al zecelea titlu din cariera sa, și ce ar fi trebuit să aibă premiera pe marele ecran în anul 2025.
În 2008, Cantet a câştigat Palme d’Or pentru „Entre les murs”. După decernarea trofeului, președintele juriului, actorul Sean Penn, sublinia că premiul a fost acordat în unanimitate.
Te-ar putea interesa și: Doliu imens în lumea cinematografiei. Un actor celebru s-a stins din viață la doar 42 de ani
Filmul este o combinație inedită documentar-ficțiune, ce urmărește un profesor francez, François Bégaudeau (autorul romanului pe care se bazează), şi elevi cu vârste cuprinse între 13 şi 15 ani, provenind din medii geografice şi sociale foarte diverse, într-un liceu parizian. Pelicula a avut un buget modest, de doar 2,4 milioane de euro.
La scurt timp după anunțul morții lui Laurent Cantet, Festivalul de Film de la Cannes a reacţionat imediat, numindu-l un „umanist neobosit, care a căutat lumina în ciuda violenţei sociale, care a găsit speranţa în ciuda durităţii realităţii”. Un cineast şi scenarist „a cărui operă coerentă şi umanistă este materialul unui cinematograf sensibil, pe piele şi cu conştiinţă socială”, a adăugat festivalul. Şi pentru „Entre les murs”, un film „de un naturalism deconcertant”.
Te-ar putea interesa și: 10 filme cu Amza Pellea pe care toți românii trebuie să le vadă. Unul dintre titanii cinematografiei autohtone