Lumânarea de la Înviere. Ce trebuie să faci cu ea, de fapt, după ce s-a luat lumină de la biserică

de: Năstase Mirabela
02 05. 2021

Lumânarea de la Înviere reprezintă ofranda adusă lui Dumnezeu, motiv pentru care ea se utilizează într-o rânduială aparte.

Lumânarea de la Înviere

Deși legat de lumânarea de la Înviere există numeroase practici superstițioase, aceasta nu se stinge de pragul casei ori de grindă și nici nu se afumă cu ea vitele din gospodării. Lumina se ia, atât la propriu, cât și la figurat, atât în suflete, cât și în lumânările aprinse de la biserică. Ce se face, de fapt, însă cu lumânarea pe care se ia în noaptea de Înviere?

Dincolo de simbolismul pe care lumânarea de la Înviere îl are, ea le aduce aminte credincioșilor de jertfa personală. Ea nu trebuie să fie aruncată și nici să se alăture celorlalte lumânări folosite la biserică. Ea se ia acasă și se arde câte un pic în toată săptămâna luminată. Ea poate fi aprinsă la locul destinat aprinderii de lumânări de la biserică ori la mormintele celor dragi.

De altfel, unii dintre credincioși, cu încuviințarea preotului, păstrează o parte din această lumânare ca să o aprindă în momentele de încercare, de boală, amintind de faptul că IIsus Hristos le-a biruit pe toate și dându-le astfel oamenilor speranța bucuriei.

De altfel, pe data de 1 mai 2021, Lumina Sfântă a ajuns în România, pe Aeroportul din Otopeni. Sfânta Lumină a fost adusă de la Ierusalim de către părintele arhimandrit Teofil Anăsătosoaie, superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, şi a fost distribuită pe aeroport delegaţiilor eparhiilor Patriarhiei Române.

De altfel, pe Colina Bucuriei, în intervalul orar 19,30 – 20,30, a avut loc o procesiune de primire a Sfintei Lumini, la Catedrala Patriarhală, de către Patriarhul Daniel. Centrele eparhiale, prin protopopiate, au distribuit Lumina Sfântă fiecărei parohii.

Lumina Sfântă, un miracol al Ortodoxiei

De menționat este că Lumina Sfântă este considerată un miracol al Ortodoxiei, un miracol care se întâmplă în fiecare an de Paşte la Ierusalim atunci când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 şi 14,30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care coboară din cer și care se manifestă diferit în fiecare an.

De la Iersualim, acestă flacără a plecat cu avionul către țările cu comunități creștin-ortodoxe.  După aceea, fiecare patriarhie națională se ocupă cu distribuirea mai departe către biserici, pentru ca la miezul nopții aceasta să fie împărțită credincioșilor.

Lumina Sfântă este considerată de mulți cea mai veche minune anuală atestată din lumea creștină. Ea a fost documentată consecvent din 1106, mențiunile anterioare fiind sporadice.