Aleksandr Lukaşenko spune că Rusia oferă Ucrainei „o versiune absolut acceptabilă a tratatului”. Lukașenko și-a exprimat încrederea în iminenta rezolvare pașnică a conflictului. Declarația liderului din Belarus vine pe fondul acuzațiilor occidentale la adresa sa. Occidentul spune că i s-a permis Rusiei să atace Ucraina direct din teritoriul Belarusului. Este cunoscut, de altfel, faptul că Aleksandr Lukaşenko este mâna dreaptă a liderului de la Kremlin, ascultând de ordinele acestuia.
Liderul belarus Alexander Lukașenko a declarat că colegul său ucrainean Vladimir Zelenski trebuie să semneze un acord cu partea rusă. În caz contrar, Kievul va trebui să capituleze, a subliniat președintele republicii Belarus.
„Vă voi spune pentru prima dată principalul lucru. Rusia oferă Ucrainei, știu foarte bine acest lucru, o versiune absolut acceptabilă a acordului.
Și astăzi este încă posibil ca Ucraina și Rusia să ajungă la un acord. Zelenski să semneze acest acord cu Putin”, a declarat Lukașenko într-un interviu acordat postului de televiziune japonez TBS, relatează agenția BELTA.
În același timp, Aleksandr Lukaşenko a menționat că Moscova va câștiga în orice caz în „acest război”. De asemenea, liderul s-a referit la trecutul Japoniei și a subliniat consecințele ostilităților în care doar o singură parte câștigă.
Anterior, despre planul de a pune capăt conflictului din Ucraina a relatat Financial Times. Potrivit sursei ziarului, documentul constă în 15 puncte, printre care se numără retragerea armatei ruse cu statutul de neutralitate al Kievului.
Lukașenko a subliniat că Minskul este un susținător al negocierilor și că, în absența Ucrainei, nu va exista pace nici în Belarus. Prin urmare, el însuși „l-a sunat pe Zelenski și s-a oferit să intre imediat în negocieri cu Rusia, literalmente în a treia sau a patra zi” a operațiunii militare. După aceea, pe teritoriul Belarusului au avut loc trei runde de negocieri.
Citește și: Cum poate avea loc o întâlnire între Vladimir Putin și Volodimir Zelenski. Anunțul lui Lukaşenko
Ucraina și Rusia au făcut progrese semnificative în ceea ce privește un plan de pace provizoriu care include o încetare a focului și retragerea Rusiei dacă Kievul declară neutralitate și acceptă limite pentru forțele sale armate, potrivit a cinci persoane informate despre discuții, spune Financial Times.
Negociatorii ucraineni și ruși au discutat luni pentru prima dată în întregime acordul propus, au declarat două dintre aceste persoane.
Proiectul în 15 puncte luat în considerare în acea zi ar presupune ca Kievul să renunțe la ambițiile sale de a adera la NATO. În același timp, să promită să nu găzduiască baze militare străine sau armament în schimbul protecției din partea unor aliați precum SUA, Marea Britanie și Turcia, au spus persoanele respective.
Natura garanțiilor occidentale pentru securitatea ucraineană s-ar putea dovedi a fi un mare obstacol în calea oricărui acord. În aceeași situație este și statutul teritoriilor țării confiscate de Rusia în 2014.
Un acord din 1994 care susținea securitatea Ucrainei nu a reușit să împiedice agresiunea Kremlinului împotriva vecinului său.
Atât Moscova, cât și Kievul au declarat că au făcut progrese în ceea ce privește termenii unui acord. Dar, oficialii ucraineni sunt sceptici cu privire la angajamentul deplin al președintelui rus Vladimir Putin față de pace și se tem că Moscova ar putea câștiga timp pentru a-și regrupa forțele și pentru a-și relua ofensiva.
„Există probabilitatea ca aceasta să fie o înșelătorie și o iluzie. Ei mint în legătură cu totul. Crimeea, acumularea de trupe la graniță și isteria legată de invazie.
Trebuie să punem presiune asupra lor până când nu vor avea altă opțiune decât să accepte un acord de pace.”, a declarat o sursă ucraineană informată despre discuții.
Rămâne să vedem dacă, în cele din urmă, se va ajunge la un acord. Vom vedea care vor fi termenii finali ai acestuia. Până atunci, însă, bombele rusești încă sunt aruncate pe teritoriul ucrainean.