Iată care sunt lucrurile pe care să nu le mai bagi niciodată în mașina de spălat. Greșeala pe care o facem cel mai des ne va costa într-un final mult mai mult decât face!
Spălarea corectă a rufelor este importantă nu doar pentru a preveni deteriorarea hainelor, ci și pentru a proteja mașina de spălat. Vezi în rândurile de mai jos lucrurile pe care să nu le mai bagi niciodată în mașina de spălat.
„În timp ce mașinile de spălat sunt concepute pentru a curăța o gamă largă de țesături și articole de îmbrăcăminte, există anumite lucruri care în general ar trebui evitate sau necesită o îngrijire specială”, spune Kim Romine, manager de comunicare științifică pentru spălătorie la Tide.
Înainte de a pune ceva în mașină de spălat, verificați eticheta articolului respectiv, ne sfătuiește Romine. Dacă nu vedeți o etichetă de îngrijire sau s-a decolorat, utilizați această listă aprobată de experți ca ghid pentru lucrurile pe care ar trebui să nu le mai puneți în mașina de spălat rufe pentru a preveni deteriorarea atât a bunurilor dvs., cât și a aparatului.
Specialistul subliniază cum țesăturile delicate, cum ar fi mătasea, dantelă sau cașmirul necesită adesea îngrijire specială și trebuie spălate manual sau curățate uscat pentru a preveni deteriorarea.
Țesăturile delicate sunt mai predispuse la deteriorarea cauzată de agitarea puternică a unui ciclu de centrifugare, apă fierbinte și detergenți de rufe.
Dacă le puneți în mașina de spălat, riscați să se micșoreze, să-și piardă forma, să se rupă, să se decoloreze și să-și piardă calitățile. Iată ce nu trebuie să mai pui în mașina de spălat:
Pretratarea petelor și îngrijirea țesăturilor foarte murdare înainte de a le pune în mașina de spălat este esențială. Nu numai că există o șansă mai mare ca petele să fie complet îndepărtate, dar nu veți murdări restul rufelor.
„Dacă un articol are niveluri extreme de murdărie, cum ar fi noroi, iarbă, păr de animale de companie sau alt soi, poate doriți să evitați să-l aruncați pur și simplu în mașină”, ne sfătuiește Romine.
Ea sugerează să îndepărtați bucățile solide de pământ și să le înmuiați în prealabil într-o găleată cu apă amestecată cu jumătate de capac de lichid Tide.
Expertul recomandă să înmuiați articolul timp de 20 de minute și apoi să îl clătiți înainte de a-l introduce în mașina de spălat pentru a evita aceste cantități mari de murdărie să treacă prin mașina dvs. Acest lucru va ajuta la îndepărtarea completă a murdăriei înainte de ciclul de spălare.
Poate fi tentant, dar nu încercați să puneți în mașina de spălat haine care necesită curățare chimică. Orice articole de îmbrăcăminte etichetate „doar curățare chimică” ar trebui să fie duse la o curățătorie chimică profesionistă pentru o curățare adecvată, spune Romine.
Ea explică că motivul pentru aceasta este că este posibil să nu poată rezista la apă, agitație și detergenți care sunt utilizați într-o mașină de spălat. Citește și La ce temperatură se spală pernele la mașina de spălat. Trucul ca să nu se strice și să se curețe perfect, exact ca la spălătorie
Fie că este vorba de un top cu paiete sau de o rochie cu mărgele, nu pune în mașina de spălat niciun obiect cu ornamente grele.
Aceste elemente decorative minuscule sunt cusute pe îmbrăcăminte și se pot rupe și desprinde cu ușurință în timpul unui ciclu de centrifugare viguros sau se pot deteriora atunci când sunt expuse la apă fierbinte și detergenți de rufe.
Spălarea corectă a rufelor nu înseamnă doar eliminarea murdăriei de pe bunurile tale, ci și prevenirea deteriorării aparatului tău.
„Articolele extrem de grele sau voluminoase, cum ar fi covoare mari sau lenjerie de pat grele pot depăși capacitatea unei mașini de spălat rufe standard de uz casnic”, spune Romine.
De exemplu, chiar dacă ați putea să introduce’i o cuvertură voluminoasă în mașina dvs. de spălat, riscați ca ciclul de spălare să nu se finalizeze și să rămână reziduuri de detergent de rufe pe aceata.
Din acest motiv, dacă obiectul pe care îl spălați depășește capacitatea mașinii dvs. de spălat, încercați mașini de dimensiuni comerciale sau curățenie profesională, sugerează Romine.
Nu puneți articole din piele în mașina de spălat, deoarece expunerea la apă și agitația mare vor deteriora culoarea și textura pielii.
Pielea își păstrează finisajul neted, textura flexibilă și culoarea bogată datorită uleiurilor sale naturale, care sunt îndepărtate într-o mașină de spălat. Din această cauză, materialul natural va deveni decolorat, rigid și chiar crăpat.
Acest lucru nu se aplică doar articolelor care sunt realizate exclusiv din piele, ci și pieselor cu accente de piele. De exemplu, chiar dacă unii adidași sunt lavabili la mașină, cei cu părți din piele nu ar trebui să fie plasați în mașina de spălat pentru a preveni deteriorarea.