Lovitură pentru șoferii din aceste patru județe. Ce se întâmplă, de fapt, cu vânzările auto

de: Emanuela Pană
18 05. 2020

În patru județe din țara noastră vânzările auto au fost blocate complet din cauza măsurilor impuse de autorități pentru a face față pandemiei de noul coronavirus. În consecință, în luna aprilie acestea nu au înregistrat nici măcar o nouă înmatriculare auto.

Au stagnat vânzările auto în patru județe

În luna aprilie, vânzările de autovehicule au fost blocate în patru județe din țară din cauza restricțiilor impuse prin ordonanțele militare, pe fondul crizei sanitare. Menționăm că la noi în țară mașinile primesc mai întâi numere roșii, cu care șoferul poate circula 90 de zile, termen în care trebuie să facă înmatricularea finală.

În tot acest timp, conducătorii auto se deplasează fără ca mașina să fie luată în calcul în statistici. Astfel că, spre exemplu, în județul Suceava în luna aprilie nu a fost înmatriculat niciun autoturism.

Se știe deja că Suceava face parte dintre județele României cele mai afectate de criza pandemiei de coronavirus. Pe cale de consecință locuitorii săi și-au concentrat, cel mai probabil, atenția către sănătate și mai deloc spre cumpărarea de mașini, fie ele noi sau second-hand.

Scenariul s-a repetat și în județele: Hunedoara, Botoșani (dar doar în cazul înmatriculărilor de autoturisme noi) și Ialomița, acolo unde focarele din Bărbuleşti sau Ţăndărei mai să paralizeze economia.

Piața vânzărilor auto a înregistrat scăderi

În schimb, în județele puțin afectate de pandemia de COVID-19 înmatriculările de mașini noi au urcat. Județul Argeș (unde au fost depistate doar 31 de cazuri la 100.000 de locuitori) este un bun exemplu în acest sens. Înmatriculările auto au crescut cu 150% spre 500 de unităţi.

Vânzările auto în România, în cădere liberă de la începutul anului

La nivel general, vânzările auto au înregistrat scăderi încă de la începutul anului, pierderile fiind foarte mari.

„Trendul vânzării de vehicule este în scă­de­re de la începutul anului. Dacă ne uităm la datele din pri­mele 2 luni, vedem că industria românească în­re­gistrează o scădere de circa 18% faţă de aceeaşi perioa­dă a anului trecut, în timp ce la nivel euro­pean se observă o viteză mai mică de scădere, de circa 7,5% -7,7%“, declara recent Cristian Milea, președinte APIA.