Situația socrilor lui Cătălin Cherecheș rămâne, în continuare, una dificilă. Cei doi au ajuns după gratii, fiind prinși în timp ce încercau să dea mită în favoarea ginerelui lor. Deși credeau că vor fi împreună de sărbători, se pare că judecătorii au luat o decizie în defavoarea lor.
Socrii lui Cherecheș au ajuns în arest preventiv, după ce au fost prinși în timp ce încercau să dea mită, în favoarea ginerelui său. Planul lor nu a mers și așa au ajuns după gratii, sperând că de sărbători vor avea ocazia să meargă acasă, împreună. Femeia a cerut să fie și ea pusă în arest la domicilu, dar nici acest plan nu a mers.
Se pare, însă, că judecătorii nu au luat o decizie favorabilă, ci exact împotriva așteptărilor celor doi. Curtea de Apel Târgu Mureș a modificat parțial, miercuri, decizia penală a Tribunalului Mureș. Astfel, soacra fostului primar al Municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, va rămâne în arest preventiv, în timp ce soțul ei va fi plasat în arest la domiciliu, la Reghin.
Această decizie vine în contextul unui dosar în care procurorii Direcției Naționale Anticorupție susțin că cei doi ar fi încercat să ofere o sumă de bani unui judecător, în scopul de a obține o soluție favorabilă într-un dosar de corupție ce-l viza pe fostul primar.
”În temeiul art. 205 C. pr. pen. admite contestaţia Parchetului de pe lângă ÎCCJ – DNA – Serviciul Teritorial Tg. Mureş împotriva încheierii penale din data de 19.12.2023 din dosarul nr. 6574/102/2023/a1.1 al Tribunalului Mureş.
Desfiinţează parţial încheierea atacată şi rejudecă în limitele de mai jos cauza: Menţine măsura arestării preventive faţă de inculpata G.C., respingând cererea inculpatei de înlocuire a acestei măsuri cu arestul la domiciliu.
Înlătură dispoziţiile primei instanţe privitoare la înlocuirea arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu în ce o priveşte pe inculpata G.C.. Menţine, în rest, dispoziţiile din încheierea atacată, compatibile cu prezenta.
În baza art. 275 alin. 3 C. pr. pen. cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu în data de 20.12.2023”, se arată pe portalul Curţii de Apel Târgu Mureş.
Procurorii DNA – Serviciul teritorial Cluj au decis să trimită în judecată, sub acuzația de dare de mită și complicitate la dare de mită, doi inculpați, soț și soție, aflați în stare de arest preventiv, conform informațiilor furnizate de Direcția Națională Anticorupție.
Situația a luat amploare în contextul unui dosar de corupție în care un apropiat al cuplului era în faza de apel. Potrivit acuzațiilor, inculpata a intrat în contact cu o persoană (martor în dosar), înrudită cu unul dintre judecătorii din completul de judecată.
Te-ar putea interesa și: Cătălin Cherecheş schimbă placa. Fostul edil ar fi fost păcălit să fugă din ţară, totul despre strategia de apărare
Atunci, soacra lui Cherecheș s-a oferit să achiziționeze o afacere deținută de aceasta în județul Mureș, contra unei sume cuprinse între 50.000 și 100.000 de euro. În plus, s-a indicat posibilitatea acordării altor avantaje necuvenite.
Inițial, această ofertă ar fi fost condiționată de pronunțarea unei sentințe favorabile (mai indulgente) în cazul în care judecătorul ar fi decis în favoarea edilului în dosarul de corupție. Pe data de 6 noiembrie, inculpata ar fi promis judecătorului, prin intermediul aceluiași martor, suma de 50.000 euro, reprezentând un avans dintr-o sumă nespecificată până în prezent, dar cel puțin egală cu suma menționată anterior.
Restul sumei urma să fie remis după pronunțarea instanței de judecată în favoarea inculpatului în cauză. Surse apropiate procesului spun, însă, că cei doi nu dispuneau de această sumă, ci ar fi apelat la ajutorul familiei lui Cherecheș pentru a intra în posesia ei. Astfel, banii ar fi chiar de la părinții edilului.
În timp ce autoritățile române așteaptă extrădarea lui Cătălin Cherecheș pentru a-și executa pedeapsa în dosarul în care a fost condamnat, procurorii discută despre posibilitatea eliberării fostului primar din Baia Mare. Se spune și că nu ar fi fost agresiv cu oamenii legii, așa cum au declarat aceștia.
Chiar ofițerul responsabil de acest caz a avansat această perspectivă, afirmând că Cătălin Cherecheș nu a încercat să fugă, ci s-a opus doar încătușării. Fugarul a fost capturat în Germania după câteva zile și este în prezent închis în Augsburg-Gablingen, așteptând procesul de extrădare.
Află și: Motivul arestării lui Cătălin Cherecheș în Germania. De ce se tem autoritățile din Munchen
Procurorul de caz a declarat pentru România TV că procesul de extrădare este tratat cu seriozitate de autoritățile germane, iar eliberarea lui Cherecheș este luată în calcul. Pentru că această cale este mult mai ușoară decât extrădarea, ar putea fi opțiunea nemților.
„Nu știu daca a încercat să îi lovească, nu am aceste informații, ce vă spun cu siguranță este că nu a încercat să fugă, doar s-a opus încătușării. Se face control corporal, s-au găsit bani asupra lui, nu pot să vă spun nimic despre documente.
Este importantă cererea de arestare. Procedura de trimitere în alt stat este o procedură mai complicată, așa este acum, s-a decis arestarea lui, următorul pas îl va face tribunalul din Munchen.
Instanța va decide în primă fază dacă dosarul lui Cătălin Cherecheș este corect întocmit pentru extrădare, dacă da, atunci în următoarea perioadă tot instanța, tribunalul va decide în următoarele 6 săptămâni dacă actele sunt corecte, dacă nu s-au depus contestații pentru extrădare.
Ei vor decide ce se va întâmpla cu arestatul, dacă va fi trimis în România sau dacă va fi eliberat”, a declarat procurorul de caz.