23 nov. 2021 | 08:57

Lovitură pentru românii care revin în țară. Ce amenzi uriașe pot primi la vamă, totul este fără precedent

Social
Lovitură pentru românii care revin în țară. Ce amenzi uriașe pot primi la vamă, totul este fără precedent
Noi restricții impuse românilor care muncesc în străinătate

În ultimii 30 de ani România a pierdut enorm când vine vorba de românii plecați în străinătate. Statisticile arată că numărul românilor de peste hotare este estimat la aproximativ 12 milioane de persoane care muncesc cu forme legale. Asta înseamnă că la bugetul de stat, conform legislației, pot intra câteva milioane de euro. Cu toate astea, Guvernul Cîțu a mai dat o hotărâre de guvern care nu face altceva decât să înăsprească Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României. Cu alte cuvinte, românii vor fi obligați să declare la vamă sumele cu care intră în țară.  Noua HG a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 20 noiembrie anul curent.

Noi restricții impuse românilor care muncesc în străinătate

În luna noiembrie Guvernul interimar promulga o nouă hotărâre, HG nr. 1.184/2021, care face anumite ajustări și modificări la Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 707/2006.

Prin noile modificări românii care muncesc în străinătate și revin în țară vor fi obligați să intre cu sume mai mici de 10.000 de euro. În caz contrar, riscă amenzi cuprinse între 3.000 și 50.000 de lei, conform HG emisă de Guvern.

Justificarea acestei hotărâri sunt reglementările impuse de Uniunea Europeană, prin Regulamentul european 1.672/2018, care reglementează controlul sumelor în numerar care intră și ies din spațiul Uniunii Europene. Actul normativ european intra în vigoare în urmă cu trei ani, și la punctul 5 precizează:

„( 5 ). Regulamentul urmărește să prevină și să depisteze spălarea banilor și finanțarea terorismului prin stabilirea unui sistem de control aplicabil persoanelor fizice care intră sau ies din Uniune având asupra lor sume de bani lichizi sau instrumente negociabile la purtător egale sau mai mari de 10 000 de euro sau contravaloarea lor în alte monede.

Termenul „intrare sau care părăsesc Uniunea” ar trebui să fie definit prin referire la teritoriul Uniunii, astfel cum este definit la articolul 355 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), pentru a se asigura că prezentul regulament are un domeniu de aplicare cât mai larg posibil și că nicio zonă nu ar fi exceptată de la aplicarea sa și nu ar prezenta oportunități de a eluda controalele aplicabile.”, se precizează în regulamentul european.

Românii obligați să declare la vamă sumele

Prin noua HG nr. 1.184/2021, românii care vor reveni în țară, vor fi obligați să declare la vamă cu ce sume intră pe teritoriul României. Conform actului, dacă sumele sunt sub 10.000 de euro, nu vor exista niciun fel de probleme, dar dacă sumele depășesc acest barem, și nu sunt declarate, conform legislației, vor fi pasibili de a plăti o amendă cuprinsă între 3.000 și 50.000 de lei, dar nu mai mult de 60% din sumele declarate la vamă, la intrarea în țară.

HG nr. 1.184/2021 a fost publicată în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare începând cu data de 20 noiembrie, anul curent.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Capital.ro
Horoscopul banilor pentru luna mai 2024. Zodiile care vor avea câștiguri financiare deosebite
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Cine PIERDE bani din PENSIE imediat. ANUNȚUL ministrul MUNCII
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro