Amendă de 50.000 de lei pentru această greșeală făcută la vamă. Dragi români, atenție mare!

Amendă de 50.000 de lei pentru această greșeală făcută la vamă. Dragi români, atenție mare!

De acum înainte, când vei mai călători cu mașina în străinătate, trebuie să fii cu mare băgare de seamă la vamă. Riști o amendă de 50.000 de lei pentru această greșeală. Așa că, mare atenție! Banii stau cel mai bine în buzunarul tău, dacă știi cum trebuie procedat.

Ce greșeală făcută la vamă te poate costa scump

Românii care tranzitează țările europene cu mașina pot întâmplina mari probleme la vamă, dacă nu fac un lucru extrem de important. În cazul în care sunt prinși de polițiștii de frontieră, pot fi sancționați usturător. Despre ce este vorba?

Persoanele care transportă bani numerar, în valoare de peste 10.000 euro, trebuie să-i declare autorităților competente din statul membru prin care aceștia intră sau ies din Uniunea Europeană. Totodată, mai trebuie să-i pună la dispoziția lor pentru control. Cine nu respectă această regulă, începând de sâmbătă, 20 noiembrie, poate primi amendă între 3.000 – 50.000 lei, dar nu mai mult de 60% din valoarea numerarului nedeclarat.

Mare atenție, riști amendă de 50.000 de lei

O Hotărâre de Guvern adoptată săptămâna trecută prevede că românii care merg într-o altă țară trebuie să declare banii pe care îi iau la ei la vamă, dacă suma depășește 10.000 de euro. În caz contrar, riscă să fie amendați cu până la 50.000 de lei. Totuși, sancțiunea nu poate depăși mai mult de 60% din valoarea numerarului nedeclarat.

Potrivit legislației, constituie contravenție neîndeplinirea obligaţiei de declarare a numerarului însoţit sau a obligaţiei de informare cu privire la numerarul neînsoţit. Numerar neînsoțit înseamnă bani ce constituie o parte a unui transport care nu este însoțit de un purtător.

Ce trebuie să știe toți românii care tranzitează Europa

Românii mai trebuie să știe că la stabilirea valorii numerarului nedeclarat se ia în considerare cursul de schimb utilizat de autoritatea vamală, în conformitate cu reglementările vamale.

Dacă numerarul neînsoțit, în valoare de 10.000 euro sau mai mult, intră sau iese din Uniune Europeană, autoritățile competente ale statului membru UE pot să solicite expeditorului sau destinatarului numerarului sau unui reprezentant al acestora să facă o declarație de informare în termen de 30 de zile. De asemenea, autoritățile au dreptul să rețină banii cash până când expeditorul sau destinatarul ori un reprezentant al acestora face declarația de informare.

Informații pe care să le ții minte

Totuși, mare atenție la un lucru! Obligația de informare cu privire la numerarul neînsoțit nu se consideră îndeplinită în cazul în care declarația nu este făcută până la expirarea termenului de 30 de zile. Sau informațiile furnizate sunt incorecte / incomplete ori banii nu sunt puși la dispoziție pentru control.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI