Lovitură pentru Antena 3. Mihai Gâdea trebuie să plătească din nou

Lovitură pentru Antena 3. Mihai Gâdea trebuie să plătească din nou
Lovitura dura pentru Antena 3 si Mihai Gadea

Vești proaste pentru postul de televiziune Antena 3. Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat televiziunea cu o amendă usturătoare pentru limbaj licențios. Câți bani va trebui să plătească Mihai Gâdea.

Ce amendă a primit Antena 3 din partea CNA

Marți, 12 octombrie, postul de televiziune Antena 3 a fost sancționat de către cei de la Consiliul Naţional al Audiovizualului cu o amendă de 5.000 de lei. Motivul expus a fost încălcarea dispoziţiilor din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual în cadrul emisiunii „Exces de putere” din data de 6 august 2021.

Conform unui comunicat oficial emis de către reprezentanții Consiliului Național al Audiovizualului, art. 40, alin. 5 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual prevede că „moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă”. 

Antena 3 nu este singurul post TV care s-a dovedit a fi „bun de plată”. Membrii CNA au amendat cu somaţie publică postul Kanal D din cauza emisiunii Survivor România, competiție care s-a desfășurat pe parcursul a șase luni de zile în Republica Dominicană.

Potrivit oficialilor, în cadrul difuzării a trei ediţii ale sezonului 2 Survivor România din luna mai 2021, nu ar fi fost respectate prevederi din Codul audiovizualului care spun că „nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 – 23,00 producţii care prezintă: violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat sau cu un grad mare de intensitate sau gravitate”, notează cei de la G4Media.

Ce alte societăți au fost amendat de către CNA

  • R.T.M. BUZĂU SRL Buzău şi MEDIA ZONE UNU HD SRL Deva pentru încălcarea prevederilor art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002;
  • Arhiepiscopia Ortodoxă Română (Radio Reîntregirea) din Alba Iulia, Radio Transilvania LBM SRL (Radio Transilvania) din Baia Mare, Cluj-Napoca şi din Mediaş pentru nerespectarea dispoziţiilor art. 12 alin. (2) lit. a) din Decizia CNA nr. 277/2013.

De asemenea, tot în cadrul ședinței de marţi, 12 octombrie, oficialii CNA au analizat sinteza întocmită de Direcţia Control pentru a verifica în ce fel respectă posturile de radio şi de televiziune prevederile art. 48 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia de a asigura accesul simplu, direct şi permanent al publicului la cel puţin următoarele categorii de informaţii:

  • denumirea, statutul juridic şi sediul social;
  • numele reprezentantului legal şi structura acţionariatului până la nivel de persoană fizică şi juridică, asociat sau acţionar care deţine o cotă mai mare de 20% din capitalul social ori drepturile de vot ale unei societăţi titulare de licenţă audiovizuală;
  • numele persoanelor responsabile de conducerea societăţii comerciale şi ale celor care îşi asumă, în principal, responsabilitatea editorială
  • coordonatele furnizorului de servicii mass-media, inclusiv adresa de poştă electronică sau a site-ului internet la care acesta poate fi contactat rapid, direct şi efectiv;
  • lista publicaţiilor editate de persoana juridică respectivă şi lista celorlalte servicii de programe pe care le asigură;
  • organismele de reglementare sau de supraveghere competente.

Dintre toate cele 180 de posturi de televiziune şi 149 de posturi de radio verificate de către CNA, doar 86 de posturi de televiziune şi 71 de posturi de radio respectă întocmai dispozițiile expuse anterior.

Drept urmare, Consiliul Național al Audiovizualului a amendat 94 de posturi de televiziune şi 78 de posturi de radio de la noi din țară.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI