Astăzi a fost aprobat în Parlamentul României un proiect legislativ denumit ”Legea anti-Tel Drum” și se referă la stricta transparență a procedurile de achiziţie publică și contractele făcute de instituțiile statului.
”Legea anti-Tel Drum” a fost inițiată de reprezentanții PNL în Camera Deputaților, Florin Roman, liderul deputaților PNL și inițiatorul acestui proiect legislativ, a declarat că astfel nu vor mai avea loc „afacerilor dubioase de tip Tel Drum, folosite de Liviu Dragnea, pentru a se îmbogăți din bani publici”.
„Societăţile comerciale care au decis să aibă un acţionariat netransparent să nu poată participa la procedurile de achiziţie publică, respectiv excluderea din procedura de atribuire a oricărui operator economic organizat ca societate pe acţiuni la purtător”, arată obiectul de reglementare a legii 98/2016 privind achiziţiile publice.
Actul normativ care exclude din procedura de atribuire a contractului cu statul a oricărui operator economic organizat ca societate pe acţiuni la purtător, a fost votat în Parlament, în Camera Deputaților, cu 275 voturi pentru și cu 3 abțineri. Florin Roman, liderul deputaților PNL, a declarat că acest vot este o victorie împotriva celor care ar mai avea tentația să facă același lucru, ca și fostul lider PSD, în trecut.
„Practic, Liviu Dragnea, în calitate de Președinte al CJ Teleorman semna ca ordonator principal de credite, alocarea unor sume fabuloase către SC Tel Drum, al cărui acționar ascuns era direct sau prin intermediari.
În esență noua lege interzice atribuirea de contracte din bani publici către societăți comerciale cu acționariat ascuns și obligă la transparență totală în ceea ce privesc achizițiile publice. Motivul pentru care a fost propus acest demers legislativ și, ulterior, cu succes votat, este unul simplu, și anume faptul că necunoașterea acționariatului nu poate determina din timp un prezumtiv conflict de interese între ordonatorul de credite și beneficiar”, arată un comunicat de presă emis de parlamentar.