Lovitura neașteptată pentru milioane de români cu centrale termice de apartament. Ce s-ar întâmpla cu factura la gaze de la 1 iulie

Lovitura neașteptată pentru milioane de români cu centrale termice de apartament. Ce s-ar întâmpla cu factura la gaze de la 1 iulie
Vești proaste pentru toți cei cu centrale termice pe gaz sau curent. Ce se întâmplă cu facturile

Piața gazelor naturale se va liberaliza de la 1 iulie 2020, dar foarte puțini români știu acest lucru, iar cei mai mulți dintre actualii furnizori nu își informează deloc clienții asupra acestui aspect, mai ales deoarece clienții își pot negocia valoarea contractului!

Piața gazelor naturale se liberalizează de la 1 iulie 2020

Așadar, românii pot negocia prețul gazelor cu furnizorul actual și dacă nu ajung la un acord clientul își poate găsi un alt furnizor! Potrivit unui studiu realizat de Asociaţia Energia Inteligentă reiese că 80% dintre furnizorii actuali nu şi-au informat clienții că urmează ca piața să fie liberalizată.

83% dintre furnizorii actuali nu au făcut oferte către consumatorii casnici de gaze pentru perioada când piaţa va fi liberalizată, iar ofertele actuale propuse consumatorilor au preţuri egale sau mai mari cu până la 55% decât preţurile din contractele existente, în condiţiile în care cotaţiile hidrocarburilor au scăzut semnificativ, pe fondul crizei COVID-19.

Piața gazelor naturale se liberalizează de la 1 iulie 2020
Piața gazelor naturale se liberalizează de la 1 iulie 2020

Consumatorii pot negocia prețul gazelor

Nici românii nu sunt mai deloc informați. Potrivit AEI, numai circa 5% dintre consumatorii casnici care dețin centrale termice de apartament si nu numai ştiu că la data de 1 iulie 2020 vor intra în piaţa liberă de gaze şi un număr şi mai mic dintre aceştia (aproximativ 3%) sunt la curent cu faptul că preţul nu va mai fi stabilit „de stat” şi că ei trebuie să-l renegocieze împreună cu furnizorii lor.

Analiza AEI, realizată pe baza datelor site-urilor celor 35 de furnizori de gaze care vând către consumatorii casnici din piaţa reglementată, ne arată că, deşi suntem cu 45 de zile înainte de liberalizare, furnizorii – în marea lor majoritate – nu îşi informează clienţii că au opţiunea de a-şi renegocia preţurile şi nici nu le propun preţuri noi.

Aceste date ne arată cu 45 de zile înainte de liberalizarea pieţei de gaze dezastrul în care se găseşte procesul de pregătire a consumatorilor casnici. Avem în acest moment o dovadă clară a dezinteresului majorităţii furnizorilor faţă de clienţii lor casnici şi dispreţul faţă de legislaţia în vigoare în România, dar şi manifestarea siguranţei că şi pe viitor clienţii lor vor fi numai ai lor. Problema cea mai mare este că legislaţia în vigoare (art. 4, Ordinul 27 al ANRE) le garantează că, de fapt, clienţii vor accepta preţul pe care ei îl stabilesc, probabil fără nici măcar să-şi dea seama că la 1 iulie 2020 are loc un eveniment care va schimba major vieţile tuturor celor care sunt consumatori de gaze, a declarat preşedintele AEI, Dumitru Chisăliţă.