Lovitură fără egal pentru românii cu aceste case. Vor da sume uriaşe la stat, le vor vinde imediat

de: Ștefan R. Apostol
05 01. 2023

În marile orașe din România, aproape peste tot pe unde ai merge dai peste clădiri istorice. Majoritatea sunt în patrimoniul local, și de cele mai multe ori restaurate din banii primăriilor. În alte cazuri, retrocedate fiind, ori sunt readuse în circulație, ori sunt lăsate în paragină, iar cazurile sunt nenumărate. Așa se face că, la nivel de administrație locală, s-a luat o decizie dură, fiind, de fapt o lovitură fără egal pentru românii cu aceste case. Conform deciziei, vor da sume uriaşe la stat, sau, ca ultimă măsură, le vor vinde imediat.

La nivel de primării există programe de încurajare a conservării pentru clădiri istorice

Conform unor date, neactualizate încă din 2015, la nivel național existau peste 30 de mii de clădiri istorice, incluse în diferite patrimonii, locale sau muzeale. Dacă am face un recensământ, cel puțin în București, în afară de clădirile istorice cunoscute, și anume 11 la număr, am constata că numărul clădirilor istorice este unul extrem de mare.

În cadrul acestora, multe dintre ele sunt deținute de urmași de drept ai posesorilor de drept, iar PMB și primăriile de sector dețin o evindeță a acestora. Parte din aceste clăduri, existând la nivel de primării programe de încurajare a conservării clădirilor istorice, au fost reabilitate (vezi parte din clădirile din Centrul Vechi al Capitalei), altele au fost lăsate de actualii proprietari în paragină.

Cam aceeași situație, pe alocuri dramatică, se regăsește și în alte orașe mari din România, precum clădirile istorice din Brăila.

Vezi și: Cât costă să filmezi în clădirile din patrimoniul Bucureștiului. Taxa este uriașă pentru o zi

Consiliul local Brăila și suprataxarea clădirilor istorice

În ultimii ani, la nivelul orașului Brăila au fost demarate ample proiecte de reabilitare a complexului de clădiri istorice din oraș. Conform reprezentanților Consiliului local, în acest moment există în oraș cel puțin 50 de astfel de imobile lăsate de actualii proprietari în diferite stadii de degradare.

Pe de altă parte, în urma unor ample proiecte, centrul istoric al orașului a primit titulatura de monument istoric de categoria A, respectiv cu valoare naţională. În Brăila mai există și alte asemenea locații cu valoare de monument, precum ansamblul „Piaţa Traian”, ansamblul „Strada Mihai Eminescu” şi Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”.

Pe lângă acestea, cele 50 de clădiri istorice lăsate în paragină dau un aspect urât întregului oraș, așa că s-a luat decizia de suprataxare a proprietarilor de clădiri istorice, procentul fiind de 500%, spun reprezentanții CL Brăila.

Conform informațiilor de pe site-ul primăriei Brăila, pe finalul anului trecut s-au luat nu mai puțin de 15 astfel de hotărâri de Consiliu Local, toate clădirile menționate în aceste decizii locale fiind suprataxate cu 500%.

În cazul acestor clădiri istorice, lăsate în paragină, proprietarii fie vor scoate din buzunar sume mari de bani, fie vor fi nevoiți să le vândă către primărie, sau către terțe persoane.