Lovitură dură pentru Cora România. A pierdut procesul, amenda e uriașă
În ultimii ani, atât pe plan european, cât și local, mai multe lanțuri de supermarketuri au fost implicate în scandaluri. Conform datelor, în anii trecuți retailerii au fost acuzați de coordonarea politicior de prețuri pe piețele europene. Pe plan local, de exemplu, retailerul Cora România a fost amendat în 2018 cu 12,4 milioane de lei pentru aceste practici. Dar, recent s-a aflat că a mai apărut o lovitură dură pentru Cora România. Datele arată că retailerul a pierdut procesul, iar amenda este una uriașă.
În Marea Britanei, supermarketuri amendate cu 116 milioane de lire sterline pentru fixarea prețurilor
Genul acesta de practici, deși neloaiale, au fost la ordinea zilei. În Marea Britanie, marile supermarketuri au fost amendate cu sume colosale pentru coordonarea politicilor de prețuri.
De exemplu, în 2007, supermarketurile Sainsbury’s și Asda se numără printre companiile care au fost de acord să plătească amenzi aproape record. Sumele se ridicau la peste 116 milioane de lire sterline, după ce au recunoscut că au fixat prețul laptelui, al brânzei și al untului. Conform datelor de la acea vreme, a costat consumatorii aproximativ 270 de milioane de lire sterline.
La momentul deciziei de amendare, acestea au negociat o reducere după ce au ajuns la o rezoluție cu Office of Fair Trading, ca parte a investigației sale privind stabilirea prețurilor în 2002 și 2003. Supermarketurile și mai multe companii producătoare de lactate au încălcat Legea concurenței din 1998. Legea, promulgată în 1998, împiedică întreprinderile să se înțeleagă într-un mod care dăunează concurenței în Marea Britanie.
Instanța dă o lovitură dură pentru Cora România
În urmă cu patru ani, pe plan local era descoperită această practică, a coordonării politicilor de prețuri, de către Consiliul Concurenței. La acel moment, pe lângă alte nume mari, era implicat și retailerul Cora România.
Retailerul ar fi făcut parte din grupul care lua decizia de a stabili prețurile practicate în piață. Deciziile, spun reprezentații CC, era luate n spatele ușilor închise. Și cum acest gen de situații contravin Legii Concurenței, retailerul Cora România era amendat cu 12,4 milioane de lei.
În toți acești patru ani, Romania Hypermarche, proprietarul lanțului Cora, a încercat în instanță să anuleze amenda colosală primită în 2018. În comparație cu un alt retailer, Carrefour, care recunoștea coordonarea politici de prețuri, Cora România și-a susținut nevinovăția, atacând în instanță amenda.
Numai că, spun cei de la Profit.ro, instanța a dat câștig de cauză Consiliului Concurenței. În aceeași măsură, amenda din 2018 rămâne valabilă și astăzi. Deși retailerul Cora România s-a zbătut să anuleze amenda, este în continuare pasibilă de plata a 12,4 milioane de lei.