Lovitură cruntă pentru OMV Petrom. Trebuie să plătească o sumă colosală drept despăgubiri
OMV Petrom trebuie să plătească o sumă colosală în dreptul despăgubirilor. Ce a stabilit instanța și pentru ce sunt obligați să o plătească?
OMV Petrom, sumă colosală drept despăgubiri
OMV Petrom a fost obligată să plătească o sumă uriașă după ce un angajat a murit într-un accident de muncă pe platforma din Suplacu de Barcău a companiei. Sentința pronunțată de Judecătoria Marghita arată că accidentul s-a produs în urmă cu șase ani, pe data de 25 februarie 2015.
- Context
Leontin Țârle a fost rugat de un coleg să îl ajute la încărcarea unei autoutilitare pe care se aflau deja echipamente pentru întreținerea sondelor. Acestea nu erau asigurate în niciun fel. Șoferul trebuia să încarce un rezervor metalic, iar Țârle să urce pe o platforma în cauză ca să ia cablul de ridicare cu care trebuia să prindă rezervorul.
Un alt despozitiv aflat pe platformă care nu era asigurată a căzut peste el și l-a omorât pe loc în timpul în care bărbatul a deschis oblonul autoutilitarei. Ancheta a fost realizată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Marghita. Autoritățile au stabilit că vina pentru producerea accidentului de muncă aparține șoferului, Topoi.
Ce au stabilit procurorii?
„Prin neasigurarea împotriva deplasării materialelor şi a echipamentelor încărcate pe platforma autoutilitarei, inculpatul a încălcat prevederile legale, iar această omisiune a generat accidentarea mortală a persoanei vătămate”, au arătat procurorii în rechizitoriul prin care şoferul a fost trimis în judecată, în martie 2018.
Procesul s-a încheiat cu condamnarea penală a bărbatului la 2 ani și 2 luni de închisoare cu suspendare pe o perioadă de 3 ani. Instanța a stabilit că accidentul mortal s-a produs din vina lui Topoi, cu toate că pe parcursul procesului acesta a susținut că victima ar fi avut și ea o parte din vină pentru că s-ar fi prins de dispozitiv în momentul desprinderii.
Suma pe care trebuie să o plătească OMV Petrom
„O eventuală culpă a victimei în producerea accidentului de muncă nu poate fi reţinută deoarece acest comportament al victimei nu putea să-i producă moartea dacă şoferul autoutilitarei ar fi ancorat echipamentele de pe platformă, acesta fiind în drept să se bazeze că toate piesele din platforma autocamionului sunt ancorate şi nu au cum să cadă peste el”, a explicat judecătorul în soluţia dată.
Cu toate că „OMV Petrom şi-a instruit angajaţii, inclusiv pe inculpat, cu privire la regulile de transportare a pieselor”, magistratul a stabilit că societatea este obligată să plătească în solidar cu aceste despăgubiri cuvenite fiicei și soției celui decedat.
Instanța a decis ca familia victimei să primească suma de 352.000 de lei din partea companiei. Aceasta este diferența între pensia de urmaș și salariile defunctului pe care le-ar fi încasat până la pensionare și daune morale de câte 500.000 de lei la fiecare. Cuantumul depășește 1.3 milioane de lei.
- Magistratul a mai susținut că „nicio sumă de bani nu poate compensa în totalitate suferinţele încercate de părţile civile”.