Locurile de muncă unde tot mai multe femei sunt angajate. Schimbări majore în societate

Locurile de muncă unde tot mai multe femei sunt angajate. Schimbări majore în societate
Ce rezervă viitorul pentru femei la locul de muncă

Peisajul pieței locurilor de muncă din întreaga lume s-a schimbat considerabil în ultimii ani. Una dintre cele mai notabile tendințe este participarea tot mai mare a femeilor la forța de muncă. În 2000, femeile dețineau aproximativ 40,5% din toate locurile de muncă. Începând din 2016, 43,1% din toți angajații erau femei.

Ce rezervă viitorul pentru femei la locul de muncă

Epoca automatizării și tehnologiile de inteligență artificială  oferă noi oportunități de locuri de muncă și căi de progres economic. Dar femeile se confruntă cu noi provocări suprapuse de multă vreme. Între 40 de milioane și 160 de milioane de femei la nivel global ar putea avea nevoie să facă tranziția între ocupații până în 2030, spune un studiu recent.

Pentru a rezista acestei perturbări, femeile trebuie să fie calificate. Femeile trebuie să devină mai mobile și pricepute la tehnologie. Din păcate femeile se confruntă cu bariere omniprezente și vor avea nevoie de sprijin specific pentru a avansa în lumea muncii. În ultima vreme femeile câștigă teren pe piața locurilor de muncă pe fondul unei cereri în creștere pentru personal calificat.

Locuri de muncă din ce în ce mai multe femei

24/7 Wall Street a comparat datele recensământului din 2000 și 2016. Mai mult de jumătate dintre lucrători sunt femei în fiecare loc de muncă, iar creșterea ponderii femeilor care lucrează în aceste profesii variază de la 6,4 la 25,1%. Iată câteva joburi pe care femeile le-ar putea face, și le fac uneori mai bine decât bărbații.

1. Joburi de specialiști în relații publice pentru femei

Relațiile publice au fost deja o profesie dominată de femei în 2000 și, în ultimii ani, a devenit și mai mult. Ponderea femeilor care lucrează ca specialiști în relații publice a crescut cu 6,4 puncte procentuale, de la 58,9% în 2000 la 65,3%.

2. Managerii de servicii sociale și comunitare

Managerii de servicii sociale și comunitare sunt un domeniu în creștere rapidă. Numărul femeilor care lucrează în ocupație a crescut cu aproximativ 9.500 din 2000. În aceeași perioadă, ponderea femeilor care lucrează a crescut de la 62,7% la 69,3%.

3. Angajate în producție și planificare

Angajații din producție, planificare și expdiere sunt, în general, responsabili de coordonarea distribuției materialelor și a fluxului de lucru între departamente pentru un anumit proiect și asigurarea respectării termenelor limită în cadrul bugetului. Astăzi, femeile reprezintă 57,3% din lucrătorii ocupați, în creștere de la 50,6% în 2000.

4. Managerii de relații publice și de strângere de fonduri

Un procent de 55% din toți managerii de relații publice și de strângere de fonduri erau femei, iar acum este două treimi sunt tot femei. Managerii de relații publice și de strângere de fonduri sunt  dintre cele mai bine plătite locuri de muncă, cu una dintre cele mai mici diferențe salariale de gen.

Concluzie

Femeile pot și au nevoie de incluziune socială într-o lume dominată de bărbați. Oportunitățile financiare, dar și o eventuală dezvoltare profesională poate fi o motivație putenică pentru femeile din ziua de astăzi de a prelua multe din joburile preponderent masculine.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI