Locul unic din România unde se întâmplă un fenomen nemaivăzut în luna iulie. Cum răsare soarele de două ori
Într-un sat din Alba Iulia, în care locuitorii trăiesc exclusiv din turism, se întâmplă ceva incredibil o lună întreagă pe an. Turiștii se înghesuie în locul unic din România unde se întâmplă un fenomen nemaivăzut în luna iulie. Cum răsare soarele de două ori.
Comuna din România vestită pentru un fenomen spectaculos. Acolo soarele răsare de două ori într-o zi
Satul din Munții Trascău, județul Alba, este renumit pentru că acolo se întâmplă în fiecare an un fenomen mai mult decât bizar.
Turiștii se înghesuie în acest sătuc pentru a vedea cum soarele răsare de două ori. Fenomenul are loc în satul Rimetea, localitatea din depresiunea Trascăului, aflată la poalele masivului Piatra Secuiului, care se ridică până la altitudinea de 1178 de metri.
Fenomenul din Rimetea este mai mult decât o iluzie optică și ține mai degrabă de relieful zonei. Crestele Pietrei Secuiului se află la est de Rimetea. Două dintre aceste creste sunt despărțite de un fel de vale ce permite, pentru scurt timp, ca soarele să își facă apariția peste localitate.
Soarele răsare după prima creastă, cunoscută sub numele de Colții Trascăului, şi dispare, urmând ca la scurt timp să răsară, pentru a doua oară, în spatele celei de-a doua creste, care blochează lumina răsăritului. Fenomenul este unul spectaculos și are efectul maxim în luna iulie a fiecărui an.
Unde este situată comuna Rimetea
Comuna Rimetea, formată din satul cu același nume și un altul denumit Colțești, este situată la 24 de kilometri de Aiud (DN 1) și la 7 kilometri de Buru (DN 75).
Acesta este locul unde populatia, majoritatea maghiară, păstrează cel mai bine tradiţiile. Localitatea este amplasată într-un peisaj ca de poveste din Munţii Trascău, astfel că Rimetea este, cu siguranță, unul dintre cele mai frumoase sate din țara noastră, chiar și din Europa.
Peste 100.000 de turiști trec în fiecare an prin comuna Rimetea, aducând un beneficiu financiar foarte important pentru cele aproape 1.000 de suflete câte numără comuna. Întreaga comunitate se susține doar din turism, în zonă existând peste 50 de pensiuni.
Cum sunt întreținute casele. De unde vin banii
Rimetea este celebră pentru priveliștile sale spectaculoase și pentru casele albe cu geamuri verzi, exact cum erau și acum 100 de ani.
Cele 50 de pensiuni din zonă au oferte care mai de care mai atractive, pentru toate buzunarele, pentru cei care se încumetă să viziteze Munţii Trascău.
Nu în ultimul rând, Rimtea beneficiază de 25 de ani de un program de finanțare susținut de Sectorul 6 din Budapesta, Ungaria, care alocă bani pentru restaurarea locuințelor și menținerea lorașa cum erau odată.