Locul unic din România care trebuie vizitat vara. Unde este lumea de gheață din țara noastră

de: Bișinicu Andreea
04 07. 2022

Unul dintre cele mai frumoase locuri din România este, fără îndoială, Peștera Scărișoara. Indiferent că vorbim de anotimpul rece sau sezonul estival, această destinație inedită se bucură mereu de foarte mulți vizitatori și turiști veniți din toate colțurile Europei pentru a fi martori la această minune a naturii.

Cum arată ghețarul din Peștera Scărișoara

Când vine vorba de ghețarul de la Scărișoara, acesta poate fi vizitat atât vara, cât și iarna. În lunile cele mai calde ale anului, diferența de temperatura între valorile termice din interiorul peșterii și cele de afară este foarte mare. Pe de altă parte, iarna este greu până ajungi înăuntru, dar experiența merită cu siguranță.

După ce te oprești la peștera Poarta lui Ionele, poți ajunge la Scărișoara, după ce ai parcurs un drum de 10 km din comuna Gârda de Sus. În drum, te poți opri la peștera Vartop, unde programul de vizitare al ghețarului se desfășoară între 15 iunie și 15 septembrie.

Scările care coboară la ghețar sunt din fier, iar podețul ce duce în spate, la „Catedrală” este acoperit cu gheață. Priveliștea este extraordinară și îți taie respirație. Acest loc este unic în România, fiind vorba despre un cadru feeric, o lume de gheață sub pământ.

Taxa de vizitare a peșterii Scărișoara este de 10 lei, iar turiștii pot veni în fiecare zi a anului pentru a face câteva fotografii de vis, în special iarna, atunci când poți vizita cel mai mare ghețar din România.

Când s-a format Ghețarul de la Scărișoara

Drumul spre peșteră pornește din comuna Gârda de Sus, situată pe valea Arieșului Mare la 32 km amonte de Câmpeni (pe DN75). Din centrul comunei se desprinde drumul carosabil de pe Gârda Seacă pe care se ajunge, după aproximativ 1 km, la gura Văii Ordâncușa, potrivit Wikipedia.

Cel mai accesibil drum pentru turiști este o potecă marcată cu cruce roșie, care mai întâi trece prin cătrumul Mununa și după un traseu de 10 km, ajunge la Peștera Scărișoara.

Ghețarului de la Scărișoara reprezintă o încăpere unică cu o dezvoltare totală de 700 m. În mijlocul acestei încăperi se află un imens bloc de gheață, cu un volum de 80.000 metri cubi, care dăinuie în peșteră de peste 4.000 de ani.

Citește și Locul superb din România pe care îl cunosc puțini oameni. E comoara ascunsă de lângă Sighișoara

Fața superioară a blocului are 3.000 metri pătrați și formează podeaua Sălii Mari. În partea dreaptă acest planșeu se frânge într-un tobogan abrupt de gheață, care dă într-o zonă denumită Biserica.

Aici apar primele formațiuni stalagmitice de gheață. Aceasta este zona turistică, restul fiind rezervație științifică, cu două sectoare distincte.

Sursa foto: Another Milestone