Locul unic din România care atrage turiști străini ca magnetul. E ceva de basm, puțini știu de el

de: Ștefan R. Apostol
18 08. 2022

Astăzi vă propunem o nouă călătorie prin locuri, aproape necunoscute, din România. Astăzi vorbim de locul unic din România care atrage turiști străini ca magnetul. Cei are au ajuns aici spun că este ceva de basm. Din păcate, așa cum se întâmplă cu multe alte zone, puțini știu de el. Așa că hai să pornim, virtual, la drum spre județul Mureș.

Satul Saschiz, locul unic din România care atrage turiști străini ca magnetul

Așa cum scriam tot astăzi, în România există extrem de multe locuri pitorești, chiar sălbatice, de care puțini români știu.

Culmea este că, deși extrem de puțin popularizate la nivel local, genul acesta de locuri atrag turiști străini ca magnetul.

Este și cazul unui sat din județul Mureș, Saschiz, foarte aproape de orașul cu iz medieval, Sighișoara.

De aici și până la Saschiz sunt doar 20 de kilometri de parcurs. Satele Saschiz, Mihai Viteazu și Cloașterf alcătuiesc comuna mai mare Saschiz.

Poate sunt puțini românii care știu că această localitate face parte integrantă din patrimoniul cultural UNESCO.

Din punct de vedere istoric, satul era atestat documentar pentru prima dată în secolul al XIV-lea.

Saschiz este cunoscut pentru fortăreața și biserica medievală construite de sașii transilvăneni.

Populația de vorbitori de limbă germană s-au stabilit în Transilvania când aceasta făcea parte din Ungaria.

Ruinele fortăreței din secolul al XIV-lea se află în vârful unui deal care domină satul. Biserica fortificată de la sfârșitul secolului al XV-lea are detalii gotice și un turn cu ceas impunător.

Împreună cu alte cinci sate cu biserici fortificate, Prejmer, Viscri, Dârjiu, Câlnic și Valea Viilor, Saschiz a fost înscris pe lista UNESCO a siturilor din Patrimoniul Mondial în 1999.

Ca fapt divers, un alt astfel de sat, Biertan, fusese primul înscris astfel, în 1993.

Locul este ceva de basm despre care puțini știu de el

Saschiz, un centru istoric de tâmplărie și pictură, a devenit cunoscut în secolul al XVIII-lea pentru ceramica sa de culoare albastru-metalic. Activitățile economice de astăzi includ agricultura, prelucrarea lemnului și turismul.

Deși Saschiz păstrează o aromă saxonă distinctivă, locuitorii sunt acum predominant români, iar populația este de aproximativ 2.050 de suflete, în toate satele care alcătuiesc comuna Saschiz.

Una din principalele atracții, așa cum scriam anterior, este Biserica fortificată, situată chiar pe drumul principal, construită în secolul al XV-lea.

Cel de-al doilea punct de atracție turistică din Saschiz sunt ruinele cetății țărănești, cunoscută sub numele de „Cetatea țărănească”.

Aceste ruine au fost cândva o cetate, astăzi, din păcate, sunt lăsate să se dărâme. Cu toate acestea au mai rămas încă multe vestigii istorice în această locație.

Locul este pustiu și se poate urca pe ziduri, este însă recomandat să respectați locul și să nu contribuiți la distrugerea lui.