Atunci cumpărăm pâine din comerț sau chiar și când alegem să o pregătim în confortul casei noastre, folosindu-ne de cuptorul nostru, cel de toate zilele, este foarte important să știi cum și unde să depozitezi pâinea, în așa fel încât alimentul să nu se usuce și să ajungă în coșul de gunoi. Iată câteva trucuri utile.
Cui nu-i place o felie de pâine proaspătă, aburindă, abia scoasă din cuptor. Indiferent că savurăm câteva tartine cu gem sau salam dis de dimineață sau consumăm câteva felii alături de preparatele noastre culinare preferate, pâinea este alimentul care nu lipsește din nicio gospodărie din România.
Dacă vrei să te bucuri de pâinea ta preferată, iată unde trebuie să o depozitezi. Foarte mulți români fac greșeala de o pune într-un loc greșit, unde alimentul se întărește foarte repede și prinde mucegai.
Potrivit experților în panificație, valabilitatea pâinii ține de cantitatea de grăsime din compoziția ei. Din acest motiv, este necesar să apelăm la un spațiu de depozitare sigur, cu ajutorul căruia vom păstra pâinea proaspătă mai multe zile, până o consumăm.
De exemplu, greșeala pe care o fac mulți români este să pună pâinea într-o pungă de plastic. Acest lucru este greșit deoarece favorizează și facilitează apariția mucegaiului pe suprafața alimentului, din cauza umidității excesive. Pâinea transpiră, motiv pentru care trebuie evitată păstrarea ei într-o pungă de plastic.
În schimb, un truc genial pentru a menține pâinea proaspătă pentru mai mult timp este să o depozităm în frigider sau pe blatul de bucătărie, la temperatura camerei. Acest lucru este valabil dacă vrei să păstrezi pâinea doar 3 sau 4 zile.
În cazul în care vrei să depozitezi pâinea pentru o săptămână sau mai mult, specialiștii recomandă să pui alimentul în congelator, pentru a-i prelungi termenul de valabilitate. Atenție, este valabil și pentru pâinea de casă, nu doar cea cumpărată de la brutărie.
Foarte multe alimente sunt depozitate astfel, pentru a fi menținute proaspăte pentru mai mult timp, printre care cozonacul, prăjiturile, peștele, legumele pentru ciorbă, etc.
Pe de altă parte, fructele se congelează doar atunci când sunt puțin coapte, ca să nu se strice. Legumele care nu se congelează niciodată sunt roșiile. Motivul este simplu. Tomatele, odată puse la congelator, își pierd textura și gustul.
Alte alimente care nu se congelează niciodată sunt castravetele, ridichea și sala verde, acestea fiind legume ce conțin foarte multă apă, având un grad ridicat de umiditate.