Perioada sărbătorilor s-au încheiat, iar majoritatea oamenilor strâng decorațiunile imediat după venirea Anului Nou. Care este locul unde trebuie să duci bradul după ce îl despodobești? Ce poți să pățești dacă îl arunci în spatele blocului?
Sărbătorile de iarnă au trecut, iar acum oamenii au rămas cu câteva griji: despodobirea pomilor și datul kilogramelor acumulate jos. Românii sunt în extaz atunci când începe luna decembrie, lună care le aduce bucurie și îi reunește cu familia.
Iată că Anul Nou a trecut și el și acum mulți dintre oameni se străduiesc să dea decorațiunile din brad jos, dar și cele cu care au împodobit casa. După ce perioada brazilor a trecut, ei ajung să fie aruncați la voia întâmplării, lucru deloc plăcut.
De asemenea, pe lângă faptul că este un obicei nepoliticos și rău pentru mediu, poți să te trezești și cu amenzi dacă faci asta. Tradiția spune că bradul trebuie păstrat până la Bobotează, dar oamenii încep să scape de el chiar imediat după Revelion.
În ultimii ani, tot mai mulți oameni au optat pentru brazi naturali, detaliu care se vede imediat în jurul pubelelor de gunoi, acolo unde îi abandonează mulți. Situația aceasta este prezentă în toate orașele mari.
Locuitorii pot duce în Cluj Napoca brazii la punctele speciale amenajate în acest sens. Este nevoie doar de o programare telefonică și angajații firmei de salubritate vin să ridice pomii direct de acasă.
„Oamenii îi pot lăsa la punctele de colectare a deşeurilor, punctele gospodăreşti, cele dintre blocuri, de unde vor fi colectate de companiile de salubritate”, a spus expertul ecolog, Nicoleta Pop, potrivit stirileprotv.ro.
Autoritățile avertizează că românii care îi aruncă la coș la voia întâmplării pot să primească amenzi cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei. Dacă nu știai, pomii de Crăciun pot să fie utilizați și în alt mod.
O asociație din Bihor a montat într-un lac 50 de pomi de iarnă pe care peștii au putut să-și depună icrele. De asemenea, Andreea Marin le-a oferit un alt exemplu fanilor și a mărturisit că și-a plantat pomul natural într-un ghiveci pentru a-l avea și anul următor.
Dacă nu vrei să riști sau să-ți bați prea mult capul și să faci astfel o alegere mai bună, achiziționează un brad de plastic. Scapi de cheltuiala anuală, de curățenia ageră pe care trebuie să o faci și de o muncă în plus. Unii dintre oameni îl strâng chiar cu decorațiunile pe el.