Locul special din România în care murăturile se pun cu saramură din pământ. E numai bună, nu mai trebuie să pui sare în butoi
Cei mai mulți dintre români adoră să aibă cămara pentru sezonul rece plină cu bunătăți precum: zacuscă de legume, zacuscă de pește, dulceață, gem, tocană de legume și murături de toate felurile. Cele mai importante pentru masa de sărbători sunt murăturile care vin la platoul tradițional alături de mezeluri, brânzeturi și alte preparate făcute în casă. Puțini știu însă că există un loc în România unde gospodinele pun murături cu saramură care iese din pământ. Cum este posibil?
Murături puse cu saramură din pământ: tradiții din România
Gospodinele dintr-o comună din Buzău fac murături speciale. Acestea au grijă să își pregătească bine cămara pentru sezonul rece, iar de cele mai multe ori conservă murăturile cu saramura care izvorăște din pământ. Acest detaliu i-a lăsat pe unii oameni din alte zone ale țării cu semne de întrebare. Localnicele pun legumele în apă deja sărată de munte.
La Mânzăleşti este o veche localitate buzoiană de pe Valea Slănicului unde doamnele se aprovizionează cu saramura care iese din adâncul pământului. Locul este cunoscut de toți sătenii, mai cu seamă că cei din zonă făceau ,excursii’ dese acolo în copilărie. O localnică a susținut că izvorul curge fără oprire, iar gospodinele vin imediat la începutul toamnei pentru a lua saramură. Rețeta respectată de acestea este foarte simplă.
,,Această saramură benefică pentru toată comuna”
La o cantitate de cinci litri de apă se pune o jumătate de litru de saramură care iese din pământ. Apa cu saramura de munte nu lasă legumele să se înmoaie pentru că își iau sare exact cât le trebuie. Persoanele care fac pas cu pas rețeta sunt mulțumite de fiecare dată de produsele pe care le pun pe masă celor dragi.
,,Ne lua şi pe noi când eram copii, ca să ne arate unde este această saramură benefică pentru toată comuna. De când mă ştiu, izvorul curge încontinuu, iar acum ne pregătim pentru iarnă. Noi facem toate murăturile cu această saramură”, a povestit o femeie din acest loc.
,,O să punem două căni de saramură, iar restul completăm cu apă de la fântână. La o cantitate de cinci litri de apă se pune o jumătate de litru de saramură. Această apă cu saramură din munte nu lasă legumele să se înmoaie, deoarece îşi iau sare cât le trebuie. La iarnă o să avem nişte murături pe cinste„, mai explică aceasta despre saramura ,magică’ care pare că are izvorul în pământ, pentru adevărul.ro.