Locul secret în care ar fi vrut să se ascundă Nicolae Ceaușescu înainte să fie omorât. Dacă reușea, nimeni nu l-ar mai fi găsit

de: Alexandra Chivu
21 10. 2019

Pe 25 decembrie, soții Nicolae și Elena Ceaușescu au fost judecați de Tribunalul Militar Excepțional în cadrul unui proces sumar, condamnați la moarte și executați. Însă, dacă reușea să se ascundă în locul său secret, nimeni nu l-ar mai fi găsit.

Locul secret în care ar fi vrut să se ascundă Nicolae Ceaușescu înainte să fie omorât

Nicolae Ceaușescu a fost șeful de stat al Republicii Socialiste România din 1967 până la căderea regumului comunist, survenită pe 22 decembrie 1989. În cea din urmă dată menționată, printr-un decret al Consiliului Frontului Salvării Naționale (CFSN), semnat de Ion Iliescu, a fost constituit Tribunalul Militar Excepțional. Pe 25 decembrie, soții Elena și Nicolae Ceaușescu au fost judecați de acest tribunal în cadrul unui proces sumar, condamnați la moarte și executați la câteva minute după pronunțarea sentineței.

Ceea ce nu cunosc mulți este faptul că dictatorul avea o ascunzătoare în care, dacă ar fi reușit să pătrundă, ar fi scăpat cu viață. Este vorba despre un buncăr antiatomic, construit pentru familia Ceaușescu în subsolul Palatului Primăverii, unde cuplul prezidențial urma să se refugieze în cadrul unui combardament ori atac nuclear sau chimic. Încăperea este la aproximativ 10 metri sub pământ, intrarea fiind mascată de o ușă capitonată.

Camera secretă, plină cu daruri pentru cuplul prezidențial

Pentru a pătrunde în subteran trebuie descuiată o ușă metalică masivă. În centrul buncărului se află o masă de lemn masiv, înconjurată de opt jilțuri sculptate și de jur-împrejurul camerei se află diferite cadouri primite de cei doi lideri, cum ar fi un strung de mare precizie construit în Bulgaria sau un tabloul realizat din coarne de cerb ori un corn de vănătoare. În partea opusă se află o măsuță de lemn și două jilțuri. Toate sunt aflate lângă ușa care duce spre cea mai misterioasă parte a încăperii, anume coridorul secret de intrare în camera de refugiu.

„Se află undeva la aproximativ 10 metri sub nivelul pământului, într-o laterală a clădirii, din acest motiv încăperea are niște sisteme de ventilație speciale în partea de sus a pereților, foarte bine filtrată. Asta cumva se leagă de ideea de paranoia a lui Nicolae Ceaușescu, de otrăvirea prin sistemele de aerisire ale clădirilor pe care le folosea el în timpul regimului comunist. În primul rând, ambele intrări spre această sală sunt închise de două uși metalice foarte groase, strict ca să păstre

Foto: mediafax.ro

ze integritatea structurii, iar deasupra tavanului se află o cantitate foarte mare de beton până aproape de nivelul solului. Nu se știe dacă are un centru de plumb, alt elemente special sau termen de izolare special”, a explicat Tudor Baican, unul dintre ghizii Palatului Primăverii, pentru MEDIAFAX.