Locul secret din România din care izvorăşte curcubeul. Eşti ca într-un basm, însă puţini turişti ajung aici
România abundă în locuri frumoase, unele dintre ele fiind încă necunoscute de către turiști. Un astfel de exemplu este și zona despre care se spune că este locul din care izvorăşte curcubeul. Iată unde se află și cum poți ajunge aici. Te vei simți ca într-un basm!
Locul din România de unde se spune că izvorăşte curcubeul
Una dintre cele mai superbe destinaţii din Munţii Apuseni, Cheile Ribicioarei, împreună cu Cheile Uibăreștilor, alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt). Rezervația este situată pe raza comunei Ribiţa, pe râurile Ribicioara şi Uibăreşti, la 12 kilometri de Ţebea, în judeţul Hunedoara.
Aceasta se întinde pe o suprafaţă de circa 20 de hectare și mulți turiști încă nu au descoperit frumusețile pe care le oferă. Astfel, aici se poate remarca prezenţa calcarelor jurasice cu pereţi pe alocuri foarte abrupţi, pe care s-a dezvoltat o bogată vegetaţie specifică, având o structură calcaroasă.
Locul este unul ca în povești
Erodaţi de ape, aceștia sunt cei care dau aspectul sălbatic locului, de unde parcă începe o altă lume. Peisajul este completat de o imensă cascadă de unde se spune că izvorăşte curcubeul, conturând un peisaj de vis.
„Aici pare o altă lume. Stâncile înalte, vegetaţia bogată, susurul apei, drumul accidentat care duce până la o imensă cascadă de unde se spune că izvorăşte curcubeul, toate conturează un peisaj rupt de realitate.
Pereţii Cheilor Ribicioarei ascund şi peşteri, cea mai importantă fiind Peştera Cizmei.
Cheile Ribicioarei sunt locul perfect pentru evadarea totală în sălbăticie, fie şi numai pentru câteva ore. Aici uitați de zgomotul orașului, fără semnal la telefon, găsiți doar stânci, cascade și repezișuri cu ape albe, rupte parcă din legende”, scriu cei de la Discover Hunedoara.
De asemenea, pereţii Cheilor Ribicioarei ascund şi peşteri, cea mai importantă fiind Peştera Cizmei. Aici se regăsesc urme de fosile din neolitic, formaţiuni stalagmitice şi chiar desene rupestre (cercuri concentrice, cruci în cerc, din neolitic).
Peştera cu o lungime de 69 de metri a fost declarată rezervaţie speologică, fiind locul unde s-au descoperit chiar şi un schelet uman din aceeaşi perioadă neolitică, precum şi oase de urs.
Alte două peşteri mai mici, formate de pârâul Topliţa, peştera Topliţei şi peştera Izvorul Topliţei, mai pot fi vizitate în apropiere.
Citește și: Focul Viu, loc unic în România. Flăcările ajung la un metru înălţime, fenomenul este extraordinar
Foto: FB Discover Hunedoara